EDM_DJ_TALK

What’s in a name

EDM staat voor Electronic Dance Music, vroeger noemde wij dat house. House is afgeleid van warehouse, omdat house feesten vroeger daar (dan wel met, of zonder vergunning) werden gegeven. Vrij duidelijk toch? Omdat house een eigen (sub)genre is geworden, ontstond de term EDM. Dit genre bevat eigenlijk alle soorten muziek die elektronisch zijn en waar op je kan dansen, toch?

In de late jaren ’90 zagen platenbonzen dat elektronische dansbare muziek populair was. Daarom investeerde zij veel geld om remixen geregeld te krijgen voor hun boy- en, of girl band of ander marketing technisch projectje. Deze remixen werden niet gedraaid op de radio, vanwaar al deze moeite? Omdat hits toen der tijd werden gemaakt (of gekraakt) in de clubs door de DJ’s. Men kocht de single voor die ene remix.

Niet lang daarna kreeg je de cross over van pop muziek en Dance. Sophie Ellis-Bextor anyone? Het slaat aan, ook op de radio.
En toen kwam de term EDM. En wij geven toe, Mar en ik begonnen Beat Sessions en verwonderd vroegen we aan elkaar letterlijk in koor “Vroeger heette dat toch house?”.
Tegenwoordig schijnt EDM te staan voor populaire elektronische muziek, het radio hit gevoelige hitje, de stadion vullende muziek. Een van mijn jeugd helden, Sasha, verwoorde het als:

Om heel eerlijk te zijn snap ik nog steeds niet of EDM nou echt een eigen genre is geworden, of dat het een verzameling genres is waar douchebags naar luisteren. Ik probeer altijd de laatste muziek stylen te volgen en daar zit veel rotzooi tussen en ook veel hitgevoelige dingen. Die skip ik persoonlijk. Maar is dat niet in elk (sub) genre?

Je merkt deze post staat vol vraagtekens en dat is niet voor niets. Wij staan met zijn allen op een punt dat EDM een eigen hokje wordt. Net zoals toen de Detroit scene zich afscheidde van Chicago House en het techno noemde.
Wij gaan in elk geval kritisch kijken of de term EDM nog wel bij ons past. Daarnaast houden wij jullie op de hoogte van mogelijke veranderingen voor de overkoepelende term voor elektronische muziek.

Dit verhaal krijgt een staartje!

Alt10

 • http://www.facebook.com/nijneman Michiel Pronk

  In Nederland is techno weer iets heel anders dan in Duitsland… namen en hokjes zul je altijd houden.. er is echter maar 1 zin die alles omvat:
  “Housemusic is a language spoken and understood by all”
  Gewoon house dus…

  • Eide

   Toch omvat EDM meer dan alleen de house muziek. Alles wat eletronisch wordt gemaakt kan je zomaar onder die noemer schuiven, dus ook hiphop om eens is te noemen.

 • Eide

  EDM is natuurlijk een term die is komen overdrijven uit de USA. Vergeet daarom ook niet dat gezien de geschiedenis dat House daar best wel een connectie heeft met de gay scene waar house toch uit voortgekomen is. Ook heeft de traditionele house scene (ook in de States) een sterke connectie met drugs. De term EDM heeft dat minder.

  EDM bekt daarom dus wat makkelijk tussen de platenmaatschappijen en radio stations. Het wekt wat minder weerstand op en in Europa boeit het ons eigenlijk niet hoe het beestje wordt genoemd. Wij hebben namelijk onze heilige huisjes in de subgenres van de house muziek. Kijk maar hoe wij het hebben of de verschillende stijlen en hoeveel stijlen we somaar even uit de mouw kunnen schudden.

 • Renz

  Sja en zo is het ook wel een beetje natuurlijk. Ik zat al langer met die vraag maar je wil toch niet als de nerd van de klas met die ene hele logische opmerking komen ‘het is toch gewoon house?’ waarna iedereen je dom aankijkt. Met EDM heb ik persoonlijk niets als term, sterker nog ik vind het een hip raar nieuw ‘hebbedingetje’ wat nieuwe lading brengt aan een reeds bestaand concept dat prima werkte. Gewoon house dus, EDM geven we aan de emo’s, krijgen die ook eens een cadeautje.

 • http://twitter.com/FanaticFamily Fanatic Family

  Het zal me roesten of hoe het heet, wie het draait en in welke tent je ernaar mag/kan/moet luisteren. Zoals men inderdaad al aangeeft; EDM is een mooie verzamelnaam maar dat doet niets af aan het feit dat artiesten die EDM groot hebben gemaakt in de USA, zoals een Afrojack, bij terugkomst op SChiphol gewoon weer het labeltje van Nederland krijgen opgespeld en dus weinig zullen worden gevraagd voor een terror-feest of iets als MayDay.

  Zolang Beatsessions de komende tijd netjes aangeeft welke muziek er op te stream komt, denk ik dat voor de verstokte luisteraars die hele EDM-hype het ene oor in en het andere uitgaat terwijl we hier kunnen genieten van de juweeltjes van DJ’s die jullie uitnodigen.

beatsessions.com essential dutch edm platform