column_Weekender

Weekender

Hoi hoi, daar zijn we weer. Wat een feestje in Emst! Die extra week vakantie had ik wel nodig, vooral mijn oren. Die leeftijd gaat toch meespelen op een gegeven moment, hè? Maar we zijn weer in het land der levenden en helemaal opgeladen om dit weekend goed in te luiden.

En dat weekend luiden we traditioneel in met een lekker mixje. Deze week nemen we er maar weer eens eentje van de DOTF-crew, DJ Vince. Oude rots in de house-branding stond op Thunderdome 2003 een partij oude school-klappers weg te pompen en gelukkig heeft iemand dat 10 jaar later op Youtube gezet. Enjoy!

Maar of jullie tijd hebben om de set te luisteren, ik weet het niet. Ik kwam namelijk een ongewoon fijn juweel tegen. Iedereen wilt wel eens weten hoe het eraan toe gaat in het hoofd van een grote producer en hoe nummers nu tot stand komen. Ok, toegegeven, een aantal van jullie hebben meer dan genoeg ervaring met produceren en alles wat daarbij komt kijken, maar voor de gewone muziek/houseliefhebber is het een wereld waar ze weinig van meekrijgen.

Ik heb wel vaker verteld dat held Deadmau5 vaak op Twitch te vinden is, al gamend of producerend. En nu was er een hele slimme jongen die alle livestreams waar Deadmau5 in zat te klooien met de knopjes in zijn studio heeft geript. En met veel pijn en moeite heeft hij alle Work In Progress-nummers of gewone hersenspinsels die de moeite waard waren op een Youtube kanaal gezet en een playlist van gemaakt. Ongelooflijk mooi materiaal en de mensen die de lijst ontdekten waren in extase.

Helaas is de uitspraak “Als het eenmaal op internet staat, blijft het op internet staan” niet te betrekken op Youtube-filmpjes en –afspeellijsten. Ergens heeft iemand geklaagd over de verzameling en toen heeft ergens anders iemand op een knopje gedrukt, waarna de playlist spontaan foetsie was.

Maar helemaal verdwenen is het natuurlijk nooit. Er is namelijk weer een ander slim figuur geweest die deze hele tracklist van Youtube heeft geript en in MP3 heeft omgezet, om daar vervolgens een mooie download van te maken. En laat die dus nog wel bereikbaar zijn. Bijna 1GB aan rauwe inspiratie met bekende en onbekende deuntjes. Downen voor je te laat bent is mijn advies!

En als je dan toch al het internet aan het afstruinen bent naar grijze downloads kom je ergens in de comments iemand tegen die ongeveer hetzelfde heeft gedaan voor Pendulum. Niet van hun eigen livestream, maar nu uit allerlei verschillende bronnen zoals optredens bij de BBC.

De heren van Pendulum hebben al een tijdje een sabbatical, maar er zijn nog steeds geruchten dat ze terug komen. Al is de kans klein want de meeste leden zijn ondertussen ondergebracht bij andere formaties zoals Knife Party, dat bestaat uit de originele oprichters van Pendulum; Rob Swire en Gareth McGrillen.

Illegale housefeestjes, wie is er niet groot mee geworden? Ik kan me er zelf nog wel een aantal vaag herinneren in kraakpanden en onder snelwegen. Tegenwoordig doen we alles netjes en legaal in clubs door het hele land, maar soms verlang ik wel eens terug naar de sfeer en simpliciteit van die goede oude raves. En natuurlijk de onvermijdelijke inval van de politie, waarna het sprinten met de speakers op je schouders was als je ze de volgende dag nog wilde aansluiten in je slaapkamer. Wij hadden op een gegeven moment zelfs een set staan die als wegwerp-set was bestempeld, bestaande uit oude speakers die iedereen ergens bij pa en ma van zolder had geplukt. Bij het vierde feest dat we hiermee hielden werd de naam ook eer aan gedaan en was de politie wel even bezig om alles in een vrachtwagen richting de Domeinen te verhuizen.

Maar bij die inval ging alles ontzettend gemoedelijk. Ok, we waren verkeerd bezig en officieel in overtreding, maar we waren op een plek waar niemand echt last van ons had. De politie maakte na het uitschakelen van de muziek ook geen verdere problemen. Netjes opgelost en niemand aangeklaagd.

Een zelfde soort situatie deed zich 3 weken geleden ook voor in Londen. Ruim 500 partyhoofden waren bijeen in een hotel in aanbouw met een geluidsinstallatie om U tegen te zeggen. En in plaats van met grof geweld binnen te vallen lieten de autoriteiten het illegale feest 36 UUR LANG doorgaan. Ze zijn wel de gehele tijd aanwezig geweest en als je wegging van het terrein kwam je er ook niet meer op.

De beslissing om de rave door te laten gaan is genomen op basis van veiligheid. Het afbreken en ontruimen van zoveel mensen brengt behoorlijke risico’s met zich mee en het was dus veiliger om het langzaam te laten doodbloeden. Maar deels ook omdat ze zo’n 5 jaar geleden een feest hebben proberen te onderbreken en daar zijn flinke rellen door uitgebroken. Zo zie je, het rustig benaderen van situaties kan voor veel betere oplossingen zorgen dan er blind ingaan met je politieknuppel.

Eind goed is al goed. Of toch niet? Afgelopen week in datzelfde Londen was er namelijk een “Scumoween”-feest. Daar greep de politie wel hard in. En toen ging het dus helemaal fout. Aanwezige idioten begonnen namelijk met zwaar vuurwerk en brandbommen te gooien. Bij de rellen die in totaal 6 uur duurde zijn een hele berg mensen opgepakt en zelfs 4 agenten gewond geraakt. De organisatie van het feestje dat op Facebook was aangekondigd had juist gevraagd om zo relax mogelijk te zijn tegen de politie, zodat deze zich na het feest alleen nog de goede intenties van de feestgangers zouden kunnen herinneren. Helaas was dat dus voor dovemans oren.

Achja, idioten zal je altijd blijven hebben. En zo hebben de honden van de Britse ME ook weer eens wat te doen gehad.

Ach, laten we de week afsluiten met een wat vrolijker noot. Misschien wel eentje die je direct alle ellende van de werkweek laat vergeten. Yahoo annuleert de DJ-show van Simon Cowell! In een vorige Weekender haalde ik al een uitspraak van Fat Boy Slim aan waarom dit soort shows niet gaan werken. En het lijkt erop dat Yahoo er zelf ook eindelijk achter is gekomen dat als een professional in zijn vakgebied wat zegt, dit dan waarschijnlijk ook gewoon zo is. Dus bij deze gaat “eind goed, al goed” dus duidelijk wel op.

Jaja, we zijn er weer doorheen. We gaan het weekend weer inluiden zoals bijna iedere vrijdag; Met het “IEW & AWW”-momentje. Choose wisely…

Fijn weekend!

KinGuiN

beatsessions.com essential dutch edm platform