column_Weekender

Weekender

Zo, daar zijn we weer. Het is weer vrijdag, de voorspellingen zijn tot zondagmiddag goed en mijn zaterdag staat volgepland, wat wil je nog meer? Dus lekker nog even wat leuke dingetjes voor jullie neerkwakken en we kunnen met z’n alle lekker weekend gaan vieren.

Allereerst weer een stukje muzikale begeleiding natuurlijk. Vorige week hadden we ‘m ook al te gast, DJ Kutski. Maar hij heeft vrijdag, natuurlijk net nadat ik klaar was met schrijven, toch een heerlijke KTRA-aflevering neergezet, die kon ik niet laten passeren. En dan heb ik het vooral over de megamix van de week, door niemand minder dan Charly Lownoise & Mental Theo in elkaar gezet. Pure, onvervalste jeugdsentiment. De megamix begint op ongeveer 35 minuten, maar de rest van de podcast is ook weer lekker. Dus hop, enjoy!

En nu we het toch over jeugdsentiment hebben, ik werd deze week helemaal doodgegooid met artikelen, links en filmpjes over “vroegâh”. Allemaal leuke stukjes over de jaren ‘80/’90, zoals deze docu in uitmuntende kopie-op-kopie-VHS kwaliteit. Beeld en geluid is misschien niet optimaal, maar het verteld in een paar minuten wel hoe onze waanzinnige scene is begonnen.

In 3 minuten wordt even uitgelegd waar het fenomeen “House” vandaan komt, hoe het ongeveer aan de naam komt en hoe een housenummer met behulp van synthesizers in elkaar kan worden gezet.

En hoe het er op de feestjes zelf aan toe ging, laat dit filmpje beter zien. Het filmpje komt uit 1989 en is opgenomen tijdens de rave “Dance Energy 89”. Na meerdere keren van verschillende beoogde feestlocaties te zijn weggestuurd door de Bobbies, landde het feest uiteindelijk in een vliegtuig hangar, waar zo’n 15.000 man zich aansloot om te feesten.

Let eens goed op hoe het eraan toe gaat, wat valt dan op? Mij viel in ieder geval direct de “rol” van de DJ op. DJ Paul “Trouble” Anderson is de man achter de wheels of steel en in tegenstelling tot nu, waar de DJ’s meer show dan muziek maken, staat hij vol geconcentreerd zijn kunstje te doen. Ook het publiek is duidelijk daar voor de muziek en niet voor een of andere naam. En tot slot, geen mobieltjes, wat een verademing!

En dan kwam ik nog deze twee filmpjes uit 1993 tegen, eentje uit Engeland en de ander uit Amerika. Beide zijn van het einde van een rave en de mensen die weer naar huis gaan. Wie kan zich die dagen nog herinneren?

Jaja, al die oude beelden en herinneringen. Hoe zou het eigenlijk gaan met onze helden uit die tijd? Sommige helden zien we natuurlijk nog zo af en toe in de studio voorbij komen en anderen op lekkere feestjes. En zo af en toe zitten ze ook lekker met elkaar aan tafel. Zo ook halverwege 2009 bij De Wereld Draait Door. Leuk hoor, met z’n allen herinneringen ophalen!

Ohja, tot slot nog even wat opheldering over de foto die de redactie vorige week postte. Na intensief detectivewerk hebben wij kunnen achterhalen wat er nu precies aan de hand was. Nee, geen boze club-eigenaar. Nee, ook geen personeelslid dat net is ontslagen. En nee, al helemaal geen slechte DJ of pre-recorded set.

Nee, het verhaal is een stuk simpeler. Op het Oya festival in Noorwegen stonden Mat Dryhurst en Holly Herndon te draaien. Het tweetal is bekend om de teksten die zij tijdens hun sets op het publiek loslaten. Normaal leuke en grappige teksten, maar helaas raakte de computer van Holly oververhit en kapte midden in de set ermee. Dit was de enige tekst die ze er nog uit kon krijgen.


Dus geen rare, beschamende situaties, gewoon een lekker stukje zelfspot.

Zo, dat was het wel weer voor mij deze week. Nog even de laatste puntjes op de i, oftewel het intussen ook al volledig door de scene opgenomen momentje; Het “IEW & AWW”-momentje van de week. Choose wisely…

Fijn weekend!

KinGuiN

beatsessions.com essential dutch edm platform