column_Weekender

Weekender

Hé hallo, leuk dat je weer even langs komt. De week zit er weer op, dus we hebben wat te vieren. Nog even rustig aan richting huis, maar daarna kunnen we allemaal weer helemaal los! Dus snel de week even doornemen en dan lekker alles weer vergeten, ik heb er zin in!

Ik heb nooit onder stoelen en banken gestoken dat ik een gamer ben. De Oculus Rift, een Virtual Reality-bril, is voor mij al een tijdje een bekend product en vorig jaar, na de overname door Facebook, werd het apparaat ook bekend bij het grotere publiek. Bij de gamers werd deze stap met argusogen bekeken, want Facebook, maar ondertussen gaat de ontwikkeling van de gadget hard door. En het heeft natuurlijk ook zijn voordelen, als spullen bekender worden bij groter publiek, er komen dan immers als het goed is ook meer toepassingen voor. Zo kwam ik er laatst eentje tegen, die kon ik jullie gewoon niet onthouden. Laat mij U voorstellen aan “Pensato”, de ultieme combi tussen muziek en nerdy stuff.

Het stukje software combineert Ableton Live 9, een Oculus Rift-bril en custom handschoenen(Ook samengesteld uit gaming-hardware, namelijk de Razer Hydra) tot een VR-setup waar je muziek maakt door lekker in het luchtledige te grijpen. Iets duidelijker wordt het met dit filmpje. Maar ook MIDI hardware kan met het systeem worden bestuurt. De ontwikkelaar is een student die dit project voor zijn Masters heeft samengesteld. Ik zeg, een 10+ en waar kan mijn geld naartoe worden overgemaakt?

Ook Pioneer DJ zit niet stil de laatste tijd. Een tijdje geleden kregen we het nieuws dat de DJ-afdeling van Pioneer was verkocht aan een investeringsmaatchappij en was de toekomst een beetje onduidelijk. Maar ondertussen pompen ze de ene na de andere DJ-tool eruit. We hebben de XDJ-1000 al eens genoemd, de eerste “CDJ” waar ze de CD bij vergaten. Vorige week kwam dit waanzinnige speeltje uit, de DDJ-SZ Limited Edition, in goud uitgevoerd. Er worden slechts 1000 exemplaren gemaakt, dus mocht je echt de bling-bling-koning willen uithangen, moet je er snel bij zijn.

En deze week komt Pioneer met de XDJ-RX, een all-in-one-oplossing voor Rekordbox. Waar de vorige “oplossingen” nog bestonden uit verschillende losse componenten, bijvoorbeeld 2 CDJ’s en een DJM, combineren ze nu alle apparaten in één ontwerp en voegen onder andere de schermen van de CDJ’s samen, waardoor het mogelijk wordt om alle info op 1 scherm te zien en te besturen. Door deze ruimtebesparing is het ook mogelijk om nog meer leuke trucjes en effectjes in te bouwen. Kortom, een supermooi en uitgebreid apparaat, waar ook nog gewoon oudere apparatuur als een CDJ of een draaitafel op aangesloten kan worden. Voor ieder wat wils dus.

Jaja, leuk hoor, al die techniek, speeltjes, mogelijkheden tegenwoordig, maar af en toe denken wij met weemoed terug aan hoe het er vroeger aan toe ging. Draaitafels waar je de aarde af en toe even goed moest doen of anders het publiek doof maakte, analoge drumcomputers, synthesizers, bergen kabels achter je mixer; Ja, mooie dagen. Tegenwoordig ga je met je mac in een Starbucks zitten en heb je 2 linksdraaiende latté mocha frappukoffie zonder cafeïne later de volgende meghahit in elkaar geflanst. Dus als wij iemand met echte passie voor zijn muziek zien, die dit allemaal op de oude (Bijna letterlijk) houtje-touwtje-manier in elkaar zet, dan moeten wij dit natuurlijk wel even delen. En laat ik gisteren toch even een mooi voorbeeld hiervan tegenkomen in de persoon van Deadmau5.

Hij is al vaker in mijn stukjes langsgekomen en ik heb ook al eens gezegd dat hij dus wel eens op Twitch zit, een gamestream-site waar hij geregeld een spelletje zit te spelen, maar ook gewoon lekker over muziek aan het babbelen is of zelfs muziek maakt, rechtstreeks vanuit zijn studio. Deze week was hij ook weer bezig en laat het proces zien hoe hij van wat losse modules een dikke analoge synth bouwt. In ruim 3 uur wordt een scala aan geluiden je oren ingepompt, waarvan sommige mij toch echt wel kippenvel bezorgden. Mocht je dus geïnteresseerd zijn in wat rauwe geluiden en nog wat tijd over of een stille achtergrond hebben, zeker een aanrader!

Na dit heerlijke analoge geweld is het wel mooi geweest voor deze week, maar niet voordat ik jullie natuurlijk de tijdloze klassieker heb voorgeschoteld; Het “IEW & AWW-momentje. Choose wisely…

Fijn weekend,

KinGuiN

beatsessions.com essential dutch edm platform