nieuw_weekender

Weekender

WEEKEND! En wat voor eentje, het weer ziet er goed uit en het Zuid-Amerikaanse feestje is losgebarsten. Volgens mij is er niets dat dit weekend fout kan gaan. We weten in ieder geval vanavond al hoe we er voor staan de rest van het toernooi.

Was het afgelopen weekend nog een beetje spannend in Limburg, het lijkt er vanaf dit weekend op dat het festivalweer echt is losgebarsten. De hele week zitten mensen al ontzettend geïnspireerd door hun kantoorraam naar buiten te turen, de airco’s maken voor het eerst dit jaar overuren en de ijsthee kan niet snel genoeg aangevoerd worden.

Vorige week trouwens een leuk relletje. Ene meneer Trubendorffer, oud-snuifdoos en/of -spuitenzetter en nu eigenaar van een bergje afkickklinieken, roept op om ieder festival waar drugs wordt gebruikt maar te verbieden. Deze getuige-deskundige vind dat als een organisatie “de veiligheid niet kan garanderen”, er maar geen vergunningen moeten worden verleend. Dus Pinkpop, Awakenings, Zwarte Cross en alle andere grote festivals in welk genre dan ook, maak je borst maar nat, meneer Trubendorffer gaat de feestjes professioneel slopen!

Dat wij hier in Nederland ten opzichte van het buitenland door het relaxte beleid juist veel minder problemen hebben en er bijna geen fatale incidenten zijn met drugs en de gevolgen daarvan (behalve natuurlijk alcohol), is nog niet helemaal doorgedrongen bij hem. Sterker nog, hij schoffeert alle festivalbezoekers door te stellen dat festivals synoniem zijn aan harddrugsgebruik. Dus koop je een kaartje voor Lowlands, dan ben je een harddrugsgebruiker. Ik weet niet wat hij op heeft, maar vrolijk issie er niet van geworden!

Wat een stuk vrolijker is, is het WK. Gisteren mochten de Brazilianen en Kroaten het feestje aftrappen en vanavond gaat het voor ons echt beginnen. Moet helemaal goed komen natuurlijk op vrijdag de dertiende. En als je erop rekent dat de Spanjolen nog bijgeloviger zijn dan wij, helaas, zij denken dat dinsdag de dertiende een ongeluksdag is.

Sinds 1962 vraagt de FIFA iedere editie aan een artiest of band om een anthem te schrijven, met wisselend succes. De eersten die het mochten proberen waren “The Ramblers”, die een swingend nummertje ten gehore brengen, helemaal in de jaren ’60-stijl. En volgens mij had ik dit nummer ook in mijn post van vorige week kunnen gebruiken, of hoor ik daar geen “Jailhouse Rock”?

De Engelsen in 1966 doen het een stuk slechter, zeker als je bedenkt dat uit dit land bands als de Beatles en de Rolling Stones komen. Maar die eer kreeg Lonnie Donegan, de voorloper van de Beatles zeg maar. Vrolijk, dat wel, maar de rest van de wereld loopt er niet warm voor. De Mexicanen proberen het in 1970 ook, maar ook van dit nummer “moet je houden” en vind geen groot publiek. De Amerikanen doen nog een poging in 1994 met Gloryland, een bombastisch nummer uit het land waar ze voetbal met hun handen spelen dus ja, eigenlijk wel voorspelbaar wat het resultaat is.

Dat het ook anders kan, bewijst bijvoorbeeld de toen nog onbekende band “Arrow”. Het nummer dat zij maken in 1986 wordt nu nog steeds gedraaid op feesten en partijen, namelijk “Hot, hot, hot”. En het anthem van de Fransen in 1998 wordt ook een grote hit, zij nemen namelijk Ricky Martin in de armen en hij produceert “La Copa de la Vida”, een van de betere WK anthems in mijn optiek. Lekker vrolijk en opzwepend. Niet geheel mijn smaak, maar het bereikt wel het doel waar het voor geschreven is.

Ook de Aziaten weten wel een lekker nummertje neer te zetten als Japan en Zuid-Korea in 2002 aan de beurt zijn. En Shakira met “Waka Waka” swingt ook lekker de pan uit (en het uitzicht is een stuk beter dan in 1998) als zij in 2010 in Afrika haar anthem ten gehore brengt.

Dit jaar mochten Pitbull, Jennifer Lopez en de lokale zangeres Claudia Leitte hun beste beentje voor zetten en al is het mij iets te tam, het klinkt wel gezellig. Ik denk dat dit nummer best lekker gaat klinken over de terrasjes onder het genot van een drankje en een groot scherm voor je neus.

Zo, een keertje een uitstapje naar de muziek buiten de EDM, maar laten we snel terug gaan naar iets vertrouwds, het op-een-na belangrijkste moment van vandaag; Het “IEW & AWW”-momentje van de week. Choose wisely…

Heel veel plezier dit weekend!

Kinguin

beatsessions.com essential dutch edm platform