nieuw_weekender

Weekender

Eindelijk weekend, voor de meesten een lekker lang weekend en voor velen het weekend van de eerste echte zonfestivals. Dus nog even snel iets “Meer” lezen en dan je slippers aan, het weer belooft in ieder geval veel goeds!

Iedereen heeft wel eens het verwijt gehoord dat onze muziek onorigineel is, geen “echte instrumenten” heeft, alleen maar gestolen stukjes van andere genres bevat en door iedereen in elkaar gedraaid worden. Dat er veel samples worden gebruikt in de EDM is natuurlijk helemaal waar, maar dit gebeurt al sinds het begin van muziek, in alle muzikale stromingen en andere, ook zeer grote, muzikanten van alle tijden lenen stukjes en samples van anderen.

Samplen en lenen is iets van alle tijden, van kleine tot grote artiesten, van klassiek tot modern, van lichte inspiratie tot 1-op-1 kopiëren.

Zo is de grote held en natte droom van veel van onze ouders, Elvis Presleyk niet vies van een sampletje hier en daar. Neem nu het alom bekende “Can’t help falling in love”, waarin een nummer van Jean Paul Égide Martini, “Plaisir d’amour” uit 1780 wordt gesampled. En dat dan op zijn beurt weer door andere artiesten wordt gebruikt, bijvoorbeeld door The Who in “Real good looking boy“. Of “Love me tender“, eigenlijk gewoon een kopie van “Aura Lea” uit 1861 van W.W. Fosdick.

Of wat dacht je van Queen met “Another one bites the dust“? Wie had verwacht dat dit van een kerstnummer een jaar eerder was uit de Hiphop scene, “Christmas Rappin’” van Kurtis Blow?

In onze scene kom je van alles tegen op het gebied van samples, van makkelijk herkenbare tunes als “Play hard” van David Guetta, die het leent bij “Better off alone” van Alice Deejay, tot onverwachte bronnen zoals een stukje uit “Scary monsters and nice spirits” van Skrillex, die een wel heel blij meisje gebruikt.

Maar de absolute koning van samples is natuurlijk The Prodigy. Deze heren, met hun geheel eigen stijl en kijk op muziek gebruiken in zo ongeveer ieder nummer meerdere samples die ze omvormen tot niemand ze meer herkent. Maar de meesters maken hier absoluut geen geheim van, alle samples die ze gebruiken krijgen de credits die ze verdienen. En zo zijn er weer een andere mensen die heel creatief op zoek gaan hoe Liam en kornuiten deze samples hebben gebruikt, om dit vervolgens weer met ons te delen.

Mocht het dit weekend trouwens nog even een uurtje of wat wat minder goed weer zijn, hier nog een ietwat minder bindende kijktip dan een paar weken geleden; Hoe halen wereldberoemde DJ’s en muzikanten nou hun koffie? Een boeiend 1,5 uur lang epos met Skrillex, Dillon Francis en Deadmau5 over.. Ja, wat eigenlijk? Mocht dit uitmuntende stukje filmhistorie naar meer smaken, blijkbaar heeft Deadmau5 een paar aandelen van de lokale koffietent want hij neemt nog veel meer bekenden mee in zijn bolide op “Coffee Run“.

En tot slot, het bijzonder originele “IEW & AWW“-momentje van de week. Choose wisely…

Feestze!!!

beatsessions.com essential dutch edm platform