column_Weekender

Weekender

Zo, daar istie weer, de vrijdag. Altijd weer een fijn gevoel, die laatste dag sleur voor die paar fijne dagen voor jezelf. Wij zijn er ook weer klaar voor, dus snel nog wat kleine bits en bites en dan lekker weekend!

Eerst even een lekker stukje muziek om in de stemming te komen. Langzaamaan begint de tijd weer richting april te kruipen en zoals onze vaste gasten weten, hebben we dan onze jaarlijkse reunie in de studio die integraal wordt uitgezonden via deze te gekke website. En ieder jaar doen we ons best om de beste DJ’s uit ons verleden uit te nodigen om ons en jullie te vereren met een set zoals je die alleen bij DOTF hoort. Meer info volgt binnenkort!

Iemand die we door de jaren heen al vaak door de voordeur hebben zien wandelen is natuurlijk held van het eerste uur, Darkraver. Verder geen intro nodig, lijkt me. Vele sets van even zovele feesten zijn op internet te vinden, maar soms neemt hij ons knus mee in zijn eigen studio. Dit setje is een overzicht van zijn 10 favoriete Back2school nummers. Enjoy!

Ik weet niet of jullie de nieuwe clip van de Chemical Brothers al hebben gezien, maar naast de zeer fijne muziek is de clip een meesterwerkje. In een behoorlijk minimalistische video zien we een moderne danseres langzaam in een volledig 3D-geprint model van haarzelf veranderen. De clip is geproduceerd door de heren DOM & NIC, waar de Chemical Brothers al een lange tijd mee samenwerken. En de firma The Mill heeft het technische gedeelte van de CGI voor zijn rekening genomen. Je weet wel, die techniek waarvan we vroeger zo goed konden zien dat iets nep was. Maar zoals je in deze clip ziet is daar weinig meer van te zien.

En weet je wat nu zo grappig is? Eigenlijk zie je de danseres, Sonoya Mizuno, eigenlijk helemaal niet in de clip. Alles, maar dan ook echt alles, is computer-gegenereerd. Het model van de danser bestaat zelfs uit 107 individuele delen, waar ze foto-realistische textures van haarzelf overheen hebben geplakt. Mocht je het interessant vinden om nog meer technische info te lezen, 3Ders.org en FXGuide hebben er goede stukken over.

Achja, 3D printen is erg hot de laatste jaren en de techniek wordt steeds verfijnder. Ook al onze tools, zoals de apparaten van Pioneer en Technics of de studio-apparatuur waar al die lekkere geluidjes uit komen, worden ieder jaar beter en kunnen meer. Maar soms heb je geen moderne technologie nodig en kan je ook leuke dingen doen met tools uit de bijna-prehistorie.

Want geloof het of niet, er zijn mensen die, terwijl ze in het OV zitten, hele albums produceren op een GameBoy. Serieus. Producer Graz heeft op zijn GameBoy met het programma/cartridge LSDJ een album genaamd “Ravepunk” gemaakt. Een heerlijk setje chiptune-nummers voor ieder moment van de dag. Althans, als je chiptune natuurlijk een beetje kan waarderen.

De man woont en werkt in Seattle en reist iedere dag in totaal 2 uur met de bus. In die tijd, dus zo’n 40 uur per maand, kon hij kiezen tussen naar zijn telefoon-scherm staren of productief te zijn. Ik ben blij dat hij voor optie twee heeft gekozen. En aangezien hij zo’n 5 Dollar per dag kwijt is aan de bus, is het waarschijnlijk nog een van de goedkoopste studio’s die je kan krijgen. Wat zijn grootste probleem was met het creĆ«ren van dit album? Het vinden van een plaats. De keren dat hij moest staan en er dingen begonnen te vliegen bij een scherpe bocht heeft kon hij op een gegeven moment niet meer tellen.

Hoewel niet van hemzelf, kan je in dit filmpje zien hoe LSDJ werkt. Als je dat zo ziet, snap je waarschijnlijk ook dat het hem van november 2014 tot september 2015 kostte om dit album in elkaar te zetten.

Zijn album is te luisteren en kopen op Bandcamp. Dit is een speciale website waar je je eigen muziek kan uploaden en verkopen. Vele talenten die bijvoorbeeld muziek voor bij games maken zijn hier te vinden en ook worden er iedere dag nieuwe pareltjes ontdekt. En je kan zelf bepalen wat je voor zo’n nummer of album betaald. De meeste artiesten vragen een kleine minimale bijdrage, maar je mag als je dat wilt meer geven. En luisteren is sowieso altijd gratis via de site.

Zo, ik ben er klaar mee. Het weekend lonkt en dat wil ik jullie ook verder niet onthouden. Dus nog even ons laatste gezamelijke bijeenzijn: Het “IEW & AWW“-momentje. Choose wisely…

Fijn weekend!

KinGuiN

beatsessions.com essential dutch edm platform