dj_talk_s4_mk2

Traktor kontrol S4

In de wandelgangen spreekt men van een upgrade die je zomaar MK2 mag noemen, maar is dit echt het geval en wat maakt deze nieuwe Kontrol S4 nu precies zo bijzonder?

Voordat we ons oordeel zullen vellen gaan we even terug in de tijd. In de periode dat plaatjes draaien letterlijk nog betekende dat je met zware koffers vinyl sleepte, waren Technics, Dateq en Pioneer de hoofdspelers als het ging om de gestandaardiseerde tools in de clubs. Pioneer maakte het verschil door met uiterst perfectionistische cd-spelers op de proppen te komen die later ook nog eens multi inzetbaar bleken te zijn door o.a. mp3 ondersteuning. Natuurlijk moest je je mp3’s nog steeds branden maar dat deze technische vernuftigheid ooit zou worden overtroffen leek voorlopig ondenkbaar.

Native Instruments, beter bekend door zeer innovatieve dj-software besloot de aanval te openen en kwam op de markt met een killer van een campagne; Traktor Kontrol S4. Kosten noch moeite werden gespaard en mede door de geweldige reclamecampagne stond het nieuwe product, de S4, als een huis.

Op Beatsessions HQ zijn wij vanaf dag 1 fan van deze Kontrol S4 maar je zult toch innovatief moeten blijven om je fans te verrassen met nieuwe functionaliteit.

Laten we daarom eerst eens kijken naar het design van de nieuwe Kontrol S4.

S4 mk2

Wij vinden deze layout vertrouwd doen aanvoelen.. er is immers niet veel veranderd op het eerste gezicht. De kleurigheid in buttons is misschien nog wel het meest opvallend. Of dit nodig is? Ja. Als je snel wilt schakelen tussen je scherm en S4 is het prettig om de diverse functies te koppelen aan diverse kleuren, so far so good.

Flux-mode is in deze herziene controller volledig geïntegreerd en misschien is het meest vernuftige wel de 1 op 1 compatibiliteit met Traktor DJ voor Iphone en Ipad. Daar waar je normaal je laptop meebrengt naar je gig volstaat nu een Ipad of eventueel Iphone. Natuurlijk brengt dit wat beperkingen met zich mee maar de afweging is zeer zeker de moeite waard.

De S4 MKII is voorzien van een nieuw type jogwheel, deze zou voor meer precisie moeten zorgen. Wij waren al zeer te spreken over het oudere type en de toekomst moet uitwijzen of zaken als durability kunnen worden overtroffen.

Maar dan, en dit is eigenlijk dé reden om deze herziene versie van de S4 direct aan te schaffen; eindelijk is op deze 4-channel mixer net als bij het kleinere broertje, een extra booth-out beschikbaar. Ofwel de mogelijkheid om tijdens je gig te kunnen monitoren via de P/A. Dit is absoluut het grootste gemis geweest aan de MKI versie en gelukkig heeft Native Instruments voldaan aan eerder gemaakte beloftes.

Logischerwijs is de prijs van de MKI versie gedaald, dit zou je kunnen zien als een marketingtruc. Want is dit alles het prijsverschil van de MKII wel waard? Wederom een volmondig JA. Daar waar Pioneer inzet op eindeloos ‘extra’ functionaliteit (en hiermee een soort Iphone-achtige keten ontlokt) blijft Native Intruments down to the core. Want draaien doe jij als DJ, jij bent de aanjager van je mix en daar hoort een solide en overzichtelijke controller bij. Misschien maakt dat de S4 wel bijzonder in haar relatieve eenvoud. Hoewel het apparaat op diverse lagen complexiteit kan bieden in combinatie met Traktor DJ Pro, brengt het primair een ontzettend fijne hands-on controller. De bijna vergeten Technics SL 1200 serie had deze zelfde charme, het doet wat het moet doen en dat is de kracht.

Misschien moet je ook wel een beetje Native Instruments geak zijn om te begrijpen, te voelen, wat dit soort producten zo bijzonder maakt. De kracht van robuuste eenvoud versus het gedoseerd verder ontwikkelen van het vlaggenschip. Deze controller is het antwoord op jarenlange expertise en samenwerkingen met diverse dj-platformen, en dat merk je.

Ons advies, wil je vervangen of sta je op het punt om een robuuste controller te kopen? De S4 MKII is het antwoord.

beatsessions.com essential dutch edm platform