overig_videos_sound_belgium

The sound of belgium

Zo, tijd voor de eerste post van het nieuwe jaar! De crew van Beatsessions is (op een enkeling na) weer redelijk fris en fruitig, en dat mag ook wel. Onze welgemeende excuses aan de vele bezoekers die twee dagen lang geen nieuwe content konden scoren, wij waren feesten.

Gisteravond sloten wij gezamenlijk de feestdagen af op Beatsessions HQ. Mar had een documentaire weten te ritselen die nogal bijzonder zou zijn; The Sound of Belgium.

Eind jaren ’80 stond heel België te dansen op de New Beat, een surreëel elektronisch muziekgenre dat al gauw ook de buurlanden veroverde. Het megasucces van deze eclectische voorloper van housemuziek leek uit het niets te komen, maar niets is minder waar. Ons land heeft een lange en rijke muzikale traditie van dance halls met Decaporgels over Popcorn tot uptempo Belgische techno. Jongeren uit heel West-Europa schuimden dagen achtereen de nooit sluitende megadiscotheken van België af. Een alternatieve kroniek van de Belgische muziekgeschiedenis met een soundtrack vol pompende beats.

En potverdomme ja, Mar kreeg voor de verandering eens gelijk! Wat een waanzinnige documentaire is dit. Zeker het eerste half uur is aardig doorzitten, want voor een stukje politiek en draaiorgels wordt flink de tijd genomen. Maar daarna krijg je ook waar voor je ‘geld’, en blijken onze zuiderburen hele koele rakkers met een uiterst verfijnde smaak en het vermogen om zelfstandig de complete dance-wereld op zijn kop te zetten.

De documentaire is voor 12 dollar te koop, enzo.

beatsessions.com essential dutch edm platform