review_soundcloud

Soundcloud, maken of kraken?

‘Nothing in life comes for free’ zegt men wel eens. Deels is dat waar, het onderwerp van vandaag gaat over het delen van je eigen producties of mixen door middel van het ‘cloud’ principe.   

Voor we verder gaan eerst een korte uitleg over het werken middels een ‘cloud’.

Een jaar of tien geleden had je vast en zeker een Hotmail adres. Vanaf iedere locatie voorzien van internet connectie kon jij makkelijk toegang krijgen tot je mail. Hotmail vormde door het samenbrengen van infra en data –structuur een ‘cloud’. Jouw Hotmail was niets anders dan een GUI (graphics user interface) die je via internet kon aanspreken om je mail, agenda etc te kunnen beheren.

Steeds meer grote spelers begonnen de voordelen van dit ‘clouden’ in te zien. Youtube, Gmail maar ook meer DJ georiënteerde oplossingen zoals Soundcloud en Mixcloud kwamen als paddenstoelen uit de grond zetten. Door te werken met een ‘cloud’ vertrouw je jouw data middels een groot netwerk toe aan de business. Vaak is dat gratis maar soms ook niet. De kans dat jij je data in de vorm van email, agenda of bijvoorbeeld muziek bestanden kwijt raakt is dan ook nihil, dan wel uitgesloten. Locaties ter grootte van soms meerdere voetbalvelden zorgen voorzien van ontelbaar veel servers voor jouw opslag, en alles is zoals dat heet ‘redundant’.

Kortom : werken via een ‘cloud’ is vooral erg praktisch, vaak goedkoop en ideaal als je data wilt delen met anderen. Vandaag halen we aanbieder Soundcloud eens goed door de mangel, want wat mag je verwachten van een betaalde dienst die jouw producties dan wel mixen tegen vergoeding online beschikbaar stelt?

SOUNDCLOUD.COM

De mannen achter soundcloud.com snappen waar wij als uitvoerende artiesten behoefte aan hebben, laten we dat voorop stellen. Het is dan ook relatief simpel om je eigen gratis account aan te maken. Je krijgt 120 minuten upload bandbreedte en hiermee kan je prima uit de voeten als je zo nu en dan eens een van je beste mixen of producties wilt delen met de rest van de wereld.

Maar het simpelweg uploaden van je eigen werk zorgt niet perse voor een grote schare aan luisteraars. Daarvoor moet je net even wat meer je best doen en dat zit hem in het ‘facebook’ –principe. Op Soundcloud bestaat de mogelijkheid elkaar ‘te volgen’. Zie het als een muzikale ‘i like you’ functie. Men kan zien wie jij volgt én, misschien wel belangrijker, wie jou volgt. Daarnaast krijgen de volgers van jouw Soundcloud pagina instant updates wanneer je je nieuwste release of mix hebt geüpload. Prima voor elkaar dus, en wie tussen de regeltjes door leest merkt een soort van competitieve factor op. Wil je namelijk snel resultaat boeken door bekendheid te genieten dan bestaat de mogelijkheid om werkelijk waar iedere  Jan lul te ‘volgen’, met als stille hoop dat deze zogenoemde Jan jou ook zijn ‘follow’ aanbiedt. Deze manier van zieltjes winnen is vrij kansloos en je pikt ze er ook allemaal zo uit; volg je zelf tig-tallen meer artiesten dan dat jij volgers hebt .. is het vaak wel duidelijk. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Schrik dus niet als bepaalde followers afhaken kort nadat ze jou toevoegde, het is een onbesproken regel dat dit soort mensen een dienst terug verwachten. Maar dit heeft niets te maken met de echte reden van het bestaan van Soundcloud.

Soundcloud is namelijk een rete stoer tool! Het geeft je de mogelijkheid om op diverse manieren ‘reports’ te laten genereren die inzicht geven over de afname van jouw muzikale producties. Je kan het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Dit laatste is gelijk ook het nummer #1 argument om te overwegen een betaald account op Soundcloud te nemen. Toch zijn er meerdere factoren die meewegen richting het besluit van de juiste abonnementsvorm;

Prijzig, Soundcloud is een ‘over de top’ dure dienst! Laten we dat voorop stellen. Nergens anders kost het opslaan van jouw data zoveel geld dan bij Soundcloud. Toch is dit niet perse een reden om direct af te haken. Soundcloud kan je helpen als je zelf wat in petto hebt, en dat is ook de boodschap die ze afgeven door het gekozen verdienmodel.

ABONNEMENTSVORMEN

FREE – Het kost zoals de naam al aangeeft helemaal niets. De perfecte kennismaking met Soundcloud. Beschrijf jezelf kort en bondig in de beschikbare profiel ruimte, begin met dé reden waarom mensen nu juist jouw sets of tracks moeten beluisteren en spam je uiteraard helemaal rot. Het is toch gratis! Met 120 minuten heb je ruimte voor twee mixes of een berg eigen releases. Bij het uitbrengen van eigen producties zit je natuurlijk wel te wachten op statistieken, helaas heb je deze mogelijkheid niet bij de gratis versie van dit account.

LITE – En dan ineens gaat het 29 euro per jaar kosten. Toch iets dat je goed moet overwegen want het is maar gewoon opslag van jouw muzikale data. Maar, en dat is weer het beroerde .. in een omgeving waar jouw muzikale werken, mits de juiste aanpak, door de juiste mensen kunnen worden gevonden.  Deze abonnementsvorm geeft je 240 minuten bandbreedte. Een mixje wissen en een andere toevoegen is geen probleem maar dit alles met als beperking de totale som van 240 minuten. Leuke extra feature bij deze premium vorm : Spotlight, een extra tab op je mainpage waar je je (max 5) beste tracks of sets kan plaatsen.

SOLO – De laatste abonnementsvorm die zich richt op de semi professionele artiest. Meer upload minuten, 12 uur! Maar het kost ook wel weer een berg geld, 79 euro per jaar. Dit is het omslagpunt waarbij je goed moet overwegen of het je op termijn voordeel gaat bieden. Ben je een skilled DJ of producer dan wil je graag laten zien dat jouw productie veel luisteraars genereerd. Het is hoogst irritant om je beste werken te moeten verwijderen op je Soundcloud puur omdat je niet voldoende minuten over hebt. Deze abonnementsvorm geeft je daarin ruimte, zodat je juiste keuzes kan maken.

PRO / PRO plus – Een keuze tussen 36 upload uren of oneindig gebruik van diezelfde upload. Als schrijver van deze review overweeg ik het PRO-abonnement maar de kosten staan vanaf deze vormen niet meer in verhouding tot de dienst. Met 200 tot 450 euro per jaar zijn het de ras artiesten die hun werk via deze weg commercieel kunnen wegzetten,  en misschien die paar DJ’s of producers die hun levenswerk voor één jaar online willen delen. Ik behoor tot de laatste groep.

TIPS

1. Gebruik Soundcloud voor de ultieme meesterwerkjes die je hebt. Mocht je meer uren willen uploaden dan je beschikbaar hebt overweeg dan een ander abonnement.

2.  Al ben je ontzettend goed in het maken van muziek, zorg dat je je doelgroep vindt. Soundcloud maakt gebruik van ‘groups’, dit zijn style-gerelateerde omgevingen waar je je producties kwijt kunt. Vaak moet je even wachten op approval van je mix, maar dit is de hoek waar de winst valt te halen!

3. Schroom niet om de volgers van jouw account wat weder interesse te tonen, vaak zijn dit DJ’s of producers die zich herkennen in jouw sound en zelf ook wat te bieden hebben.

4. Ga geen 10.000 DJ’s volgen zodat jij er 100 voor terug krijgt. Het werkt even, maar je slaat de plank mis.


CONCLUSIE

Soundcloud geeft extreme output als het gaat om statistieken, leer het te begrijpen zodat jij er je voordeel uit kunt halen. Dit is helaas niet gratis vanuit het ‘FREE’ account, toch geeft deze  je meer dan voldoende mogelijkheden om je sounds de wereld in te helpen. Weet wie je tracks beluisteren en speel daar op in, wat dat betreft is dit tool een soort van digitale DJ-booth. Ben je reeds onder de pannen als DJ dan vormt Soundcloud een uiterst interessante digitale vitrine maar dan gaat je dat geld kosten. Wij vragen ons sterk af of de kosten vanaf de PRO abonnementen nog in verhouding staan tot de dienst. Ondanks dat blijft wat ons betreft Soundcloud leading als het gaat om het delen van muzikale content, gezien door de ogen van de muzikale-maker.

Het kan veel en doet veel, maar let een beetje op je centjes ..

 

MaR

 • Robbert

  En zo moet een review zijn! Want seker dat gedoe met zieltjus winnen is een feit.

 • Vinylfreak

  Vergeleken met Mixcloud is Soundcloud het einde maar inderdaad wel erg prijzig en pas sinds kort zijn er goede updates. Gebruik het solo abb. en ben daar erg tevreden over. Misschien is het leuk om eens wat meer te schrijven over de functionaliteit in een deel twee?

 • Pingback: Soundcloud frustratie | Beatsessions.com()

 • Tom Van Hoof

  Ik ga misschien zo een account op soundcloud aanmaken. Ben benieuwd hoe dat gaat worden.

 • Pingback: Lauran van den Wijngaart()

beatsessions.com essential dutch edm platform