ongeschikt

Schorriemorrie

Wij wisten het wel, jullie zijn allemaal boefjes! Althans volgens Tom ter Bogt en Loes Keijsers, onderzoekers Jeugd en Gezin aan de Universiteit Utrecht.

Het duo onderzocht over een periode van vier jaar iets meer dan 300 jongeren in Nederland. De onderzoekers besluiten eruit dat de muziekvoorkeur een zeer sterke voorspeller is voor later klein crimineel gedrag.

‘We verwachtten eigenlijk dat probleemgedrag op jonge leeftijd de grootste voorspeller zou zijn voor probleemgedrag op latere leeftijd. Dat is dus niet het geval: de muziekvoorkeur op jonge leeftijd voorspelt nog beter of een kind later probleemgedrag zal vertonen’, aldus Ter Bogt. ‘Zelfs als er rekening wordt gehouden met de sociaal-economische achtergrond en de persoonlijkheid van jongeren blijven muziekvoorkeuren een ijzersterke voorspeller’.

De auteurs maken een onderscheid tussen kinderen die luisteren naar mainstreammuziek en afwijkende, ofwel niet-mainstream muziek. Kinderen van 12 die de voorkeur geven aan top40, vertonen, net als kinderen die het liefst naar klassiek en jazz luisteren, op latere leeftijd weinig of geen probleemgedrag. Ter Bogt: ‘De risicogroep bestaat uit kinderen die op jonge leeftijd een onconventionele muzieksmaak hebben. Denk aan heavy metal, punk, gothic, hiphop, hardhouse of techno’.

Oftewel, wees absoluut niet jezelf en leer geproduceerde zooi die elk uur te horen is maar te waarderen. Nee, wij zien dit anders! Underground muziek is alleen maar underground doordat de grote massa het niet kent, of te lui is om het te zoeken. Daardoor zijn zij over geleverd aan een elite die in de ether te horen is.

Ook hoort bij underground een stukje vrijheid, een ruimdenkendheid die niet altijd binnen de lijntjes past van de gevestigde orde. Maar zijn wij daarom een groep met verhoogde kans op probleem gedrag?

bron: pediatrics

  • http://twitter.com/FanaticFamily Fanatic Family

    Vandaar dat ik dus wel eens fanmail krijg van het CJIB; de straf voor dik 20 jaar naar alles luisteren met een flinke beat. Iemand interesse in een snelle auto? 🙂

beatsessions.com essential dutch edm platform