review_mackie_cr.fw

Review Mackie CR-series

Zo heel af en toe schrijven wij een review over studioapparatuur en laat vandaag nou zo’n dag zijn!
Collega Mar had zin en tijd om wat nieuwe studio monitoren te testen en onze sponsor Tonecontrol was zo aardig om een gehele reeks van nieuwe Mackie-CR monitoren toe te sturen. Rest ons niets anders dan het woord te geven aan Mar..

Ola & goedemorgen, middag dan wel avond!

Met veel genoegen praat ik je vandaag bij over een bijzondere reeks ‘actieve’ monitor speakers van high-flyer Mackie, en wel de CR-serie. Om je inleidend wat meer gevoel te geven bij deze serie speakers maak ik graag het vergelijk van Volkswagen en Skoda.

Een jaartje geleden kreeg ik van mijn nieuwe IT-werkgever een auto van de zaak aangeboden, een Skoda. Nu wil ik niet ondankbaar overkomen maar ik schreeuwde mijn plezier en genoegdoening niet van de daken. Een Skoda, zo’n ouwelullenbak die schijnbaar wel uit de fabriek van Volkswagen komt maar er niet hip uit mag zien. De wagen is technisch en functioneel een pareltje maar qua uiterlijk lijkt het wel of er bewust is afgedaan op het design om de veel lagere prijs van een échte Volkswagen te compenseren. Een marketingdingetje, maar ondertussen teken ik wel voor Skoda! Ik hoef niets anders meer.

Terug naar Mackie, het merk dat in de wereld van produceren een soort Heilige graal vormt. Koop je Mackie’s dan koop je spul dat degelijk is en daarmee lang mee gaat en vooral ook ontzettend dik klinkt. Van mixer tot monitor spant Mackie dan ook de kroon. Niet geheel onverdienstelijk want het merk doet nog steeds goede zaken en lijkt vrij stabiel te blijven ondanks de tegendruk van Pioneer en vooral ook KRK. Deze laatste speakerboer (KRK) is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden, voor weinig geld zéér goede actieve monitorspeakers. Sja, boks daar maar eens tegenop.

En dat boksen kunnen ze bij Mackie!

Niet iedereen heeft behoefte aan twee actieve (en vooral dure) monitorspeakers. De behoefte om soms wel redelijk te kunnen ‘monitoren’ maakt dat segment lastig, pak mijn kantoor als voorbeeld: daar wil ik kunnen thuiswerken, gamen en wanneer het nodig is een track kunnen beoordelen. Is mij dat twee actieve monitoren waard van respectievelijk 3 tot 400 euro? Nee. Het serieuze werk doe ik wel in mijn studio die daar specifiek op is ingericht.

Maar wat blijft dan over? Een setje Creative 5.1 speakers? De mannen achter Mackie snappen mijn dilemma en komen dan ook met de CR (Creative Reference) serie! En wat is dat dan, zo’n high-flyer met een ‘CR’ serie?

Kort door de bocht: deze CR-serie is bruut en doet alles dat je mag verwachten van Mackie speakers maar voor minder geld en komt met een paar kleine compromissen. De Skoda van Volkswagen waarbij 1 speaker actief is en de ander passief, het compromis. Maar of dat nou een probleem vormt?

Te beginnen met de types uit de reeks CR:

CR3 (3” driver/woofer & silk-dome tweeter)
CR4 (4” driver/woofer & silk-dome tweeter)
CR4BT (4” driver/woofer & silk-dome tweeter en bluetooth)
CR5BT (5” driver/woofer & silk-dome tweeter en bluetooth)

Dit zijn serieus allemaal Skoda’s, en man wat zijn ze daarin die-hard!

CR3
De kleinste uit de reeks is leuk naast je beeldscherm en voor het geld hoef je het ook niet te laten. Degelijk geluid dat het beste past bij doelen als het afmixen van je videoproducties. We praten hier over een prijs van omme nabij 120 euro. De driver is te klein om geluid groots te laten klinken maar het werkt, en het werkt goed.

CR4(BT)
Een week geleden plaatste ik deze naast mijn desktop PC. En dan is het toch allemaal wel een dingetje, deze move van Mackie. Wát een geluid en ‘hoe dan’ voor dat geld? In het ‘hoog’ extreem zuiver en ondanks de rechter speaker passief is merk je niets van deze budgettaire keuze. Maar ook in het laag (50w) durf ik te zeggen dat niets binnen deze prijsklasse de Mackie CR4 kan evenaren.

En is dit dan een monitorspeaker voor studio gebruik? Als instapspeaker zéker, tik 150 euro af en ga wat doen met je passie! Met de welgemeende opmerking dat deze speakers ook grenzen kennen maar voor je die extremen bereikt staan de buren wel voor je deur met wat klachten.

CR5(BT
)
En dit is het punt waarop alles tricky wordt. Ga je 250 euro uitgeven aan twee speakers waarvan er 1 écht actief is?

De Mackie CR5BT vormt momenteel onderdeel van mijn huidige (kantoor) setup en ik stuur ze ook niet terug naar Tonecontrol.nl. Ik ga je uitleggen waarom:

Deze speakers komen akelig dicht in de buurt van de KRK RP5’s, en zei ik ‘akelig’? Het verschil is minimaal en als er al verschil is dan zit hem dat in het laag maar ook dat is minimaal. Je praat echter wel over een prijsverschil van 100 euro waarbij deze Mackie speakers voor front-end gebruik zoveel leuker zijn. De BT-versie geeft je de mogelijkheid om te pairen met bluetooth, zo’n beetje iedere input keuze is daar (gebalanceerd en ongebalanceerd) en het laat zich gebruiken als een multi-media speaker.

Overall doen deze speakers meer dan ze beloven. Je krijgt het geluid van Mackie met de kanttekening dat ze niet full active zijn. Maar voor dat geld? Het is een lachertje en wat mij betreft een goed bewaard geheim.

Zwaar onder de indruk als ik ben moet ik ook realistisch blijven, daarom de volgende heads-up

+
Zeer zuiver en goed geluid / vanaf CR4 small studio approved
Echte reference ‘in your face‘ – dus geen audio tweaking op de speakers zelf
Multi input / output (ook simultaan)
Bijgeleverde richt-pads voor juiste plaatsing
Extreem value for money


Het moet natuurlijk Skoda blijven, dus daarom een lelijke groene rand rond de driver en tweeter.
Denk dat weg of maak heel je setup RAZOR.

Hoe dan ook, deze speakers zijn de shit en voor het geld een must om te bezitten!

MaR

beatsessions.com essential dutch edm platform