nieuws_bnn_petitie

oud nieuws?

Partydrugs worden steeds zwaarder en ze worden vaker geslikt. Ook vinden jongeren in de leeftijden van 16 tot 24 jaar het steeds normaler om partydrugs zoals xtc te gebruiken als ze uitgaan. Dat blijkt maandag uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Volgens het instituut worden de risico’s van de partydrugs steeds groter.

Het gebruik van drugs is van alle tijden, maar er zijn volgens het Trimbos-instituut per generatie grote verschillen. Van de jongeren die regelmatig een party of club bezoeken, gebruikt 60 procent xtc. Andere uitgaandrugs die in Nederland veel worden gebruikt zijn speed, cannabis, GHB en cocaïne.

De drugs zouden vooral gebruikt worden op grote festivals (3.000 bezoekers of meer), waarvan het aantal in dertig jaar tijd is vervijfvoudigd.

Ontsnapping
Als redenen om pillen te slikken tijdens het uitgaan, geven jongeren aan dat het een manier is om te ontsnappen aan de hoge maatschappelijke druk en om het volwassen worden uit te stellen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de keuzes voor samenwonen of kinderen krijgen. Ook zeggen ze dat de drempel om deze middelen te gebruiken lager is geworden door sociale media en internet.

Impact
Gezien het grote aantal gebruikers is het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen ervan relatief beperkt, maar de maatschappelijke en persoonlijke impact is desalniettemin groot. In het uitgaansleven van bijvoorbeeld Amsterdam is het gebruik van xtc favoriet. Ruim 55 procent van de feestvierders neemt de drug wel eens. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.
De laatste jaren neemt het aantal festivalgangers dat op de EHBO belandt na xtc-gebruik ook sterk toe.

Niet normaal
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vindt het zorgelijk dat drugsgebruik onder jongeren die vaak uitgaan normaal is geworden. ‘Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe.’

Van Rijn vroeg het instituut vorig jaar om onderzoek te doen na signalen dat het drugsgebruik om een andere aanpak vraagt. ‘We kunnen niet achter elke gebruiker een politieagent of hulpverlener zetten. Prik de ballon door als iemand in je omgeving luchtig doet over een pilletje.’

Om betere voorlichting te geven aan jongeren moet er een landelijke richtlijn komen voor gemeenten. In het mbo en het hoger onderwijs moet meer aandacht worden besteed aan preventie en ouders moeten handvatten krijgen om het gebruik van uitgaansdrugs door hun kinderen tegen te gaan.

beatsessions.com essential dutch edm platform