nieuws_imporium_2014

Opbouw Emporium gestaakt

De opbouw van het bekende dance festival Emporium in Wijchen is vanmiddag gestaakt na de vondst van belangrijke archeologische ontdekkingen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een bijzonder Romeins bouwwerk uit circa de 1e eeuw na Christus.

Organisator Matrixx laat weten een verzoek te hebben ingediend de opgravingen te integreren in het festival, om zo het festival doorgang te laten vinden.

Opgravingen
Bij de intensieve voorbereidingen voor het festival, dat zaterdag zo’n 25.000 Dance liefhebbers hoopt te verwelkomen, stuitte men op twee afzonderlijke plekken op bijzondere opgravingen. Na een nader onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Archeologische Ontdekkingen (NVAO) en specialisten van het Nijmeegse Valkhof museum lijkt het te gaan om een Romeins paleis en een deel van een amfitheater. Het werk werd daarna op last van de gemeente direct gestaakt voor verder onderzoek.

Deze archeologische ontdekkingen passen in het rijtje vondsten van de afgelopen jaren in deze omgeving. Zo werd er tijdens de verbouwing van Plein ’44 in het centrum van Nijmegen een Romeinse weg en poort gevonden. Bij graafwerkzaamheden bij de Honig Fabriek in Nijmegen-West werd onlangs een deel van een Romeinse tempel gevonden.

Emporium
Aanstaande zaterdag wordt de 10e editie van het dance festival gehouden aan recreatieplas Berendonck, waar ruim 140 dj’s en artiesten zullen optreden. Het festival dat jaarlijks in Wijchen plaats vindt, staat ieder jaar in het teken van een historisch thema. Het toeval wil dat dit jaar het Romeinse Rijk centraal staat. Organisator Matrixx heeft daarom het verzoek ingediend bij burgemeester Hans Verheijen van Gemeente Wijchen om de opgravingen onderdeel van het decor te maken, om zo nog meer beleving aan het festival toe te voegen. Er zijn nog enkele kaarten te koop voor het festival.

beatsessions.com essential dutch edm platform