column_mar

Ons basketbal veldje

1993, ik ben zestien en op dat moment zijn slechts twee zaken belangrijk; muziek en basketbal. Deze twee vormen van plezier en energie gingen ook vaak hand in hand met elkaar. Hangjeugd is wat dat betreft niet perse iets van ‘nu’, nee joh wij hadden ook allemaal een scooter met het liefst ingebouwde speakers en scheurde ons dorpachtige stadje daarmee altijd af. Maar serieus hangen en blowen dat zat er niet bij. Nee .. basketbal en gabbermuziek dat was het gewoon! Toch waren wij niet de doorsnee gabbertjes. In onze tijd liepen we in zwaar oversized tuinbroeken en uiteraard had menigeen een kale kop of minimaal de zijkantjes gemillimeterd maar in het laatste geval dan wel het liefst met een gel-staart.  CD’s als ‘Rave the City’ knalde via onze portable cd spelers door de speakers van onze scooters terwijl we altijd naar dat éne plekje in Culemborg reden;  ons basketbal veldje.

Het was niet groot en er stond slechts één basket. Maar dat maakte allemaal niet uit, zodra wij arriveerde verlieten de kinderen het plein en namen wij, de mannen van 16, het over. Sport in combinatie met keiharde muziek. Ik kan je zeggen; je gaat er hoger door springen! Man wat hebben wij daar letterlijk en figuurlijk hardcore staan basketballen. Dunken dat was vooral erg belangrijk want kon je niet dunken dan was je eigenlijk gewoon een homo en dat zijn mietjes want dat zijn flikkers anders waren ze ook niet homoseksueel en konden ze ook niet van de verkeerde kant zijn.

Gelukkig waren er wat uit de kluiten gewassen dudes die prima konden dunken en dit zorgde er op termijn voor dat de basket door simpelweg ‘te lang doorhangen’ wat lager kwam te staan. En dus kon ook ik met mijn 1,79m nét aan dunken. Voorwaarde was dan wel dat er echt kei en keiharde muziek aanstond, dat maakte de superman in mij los! Best bijzonder dat muziek zoiets met je kan doen achteraf gezien. Thuis hadden mijn ouders ook simpelweg geen omkijken naar me want ik was altijd weg, altijd op stap en altijd aan het sporten of in ieder geval onderdeel van een groepje dat zichzelf behoorlijk stoer vond. En wat betreft uiterlijke verschillen? Molukkers, marokkanen en echte kaaskoppen .. de vraag was niet waar je vandaan kwam maar gewoon of je relaxxed was in omgang.

Vandaag 23 oktober ben ik samen met mijn vriendin en haar twee kinderen op weg naar mijn geboortestad. Die kids moesten en zouden het gewoon eens zien, komt natuurlijk ook door mijzelf want ik kan verhalen van vroeger mooi vertellen. De oudste had voor de zekerheid maar zijn basketbal meegenomen, heel raar (duh) maar hij is de beste van zijn leeftijdsgenootjes in deze sport. Terwijl het bord op de snelweg prijkt ‘Culemborg, 500m’, begint mijn hartslag sneller te kloppen. Het plan was om een mooie tour te geven maar ik kan het niet laten en besluit als eerste stop naar het basketbal veldje van toen te rijden.. de rest komt later wel.

Damn, alles is nog hetzelfde. De scooters staan er niet maar ik hoor de snoeiharde sounds van Thunderdome en waan me weer dat jochie van 16. De oudste van de twee daagt me uit voor een one-on-one. Jezus wat is het toch vet om met dat kleine knulletje na zeker negentien jaar weer op mijn oude stekkie te staan met een bal. Hij weet zelf nog niet dat hij vele malen beter zal worden dan ik ooit was. Even denk ik dat meisje met die roze oma-fiets te zien die altijd vanaf de zijlijn aanwezig was. Ellis heette ze, zij kon onze gabber tunes altijd wel waarderen en dat maakte haar bijzonder.

Nipt aan win ik mijn one-on-one met de zoon van mijn vriendin. Het is tijd om onze tour door mijn geboortestad te hervatten.

Ik kijk naar mijn vriendin en ze ziet me stralen, ze ziet eventjes het jongetje van zestien in mij.. en ze heeft gelijk. Het was een mooie tijd.

MaR

 

 • Mike Omega

  Mooi verhaal. Wij hadden vroeger een heel andere sport. Nou ja, sport… Wij hadden een schoolplein omringt door gebouwen. 1 kant was open en daar stond een muurtje van een meter hoog. Nou hadden wij golfballetjes (ja je verzint t niet) en de truuk was om midden op t plein te gaan staan en t golfballetje zo hard als je kon tegen een muur te gooien. De bal moet 1 keer stuiteren en dan moest je m vangen. Ik weet niet of je ooit wel eens een golfballetje tegen een muur hebt gegooid maar ik kan je verzekeren dat ie met mach 6 weer terugkomt. Je moest dus enorm goede reflexen hebben om die bal te vangen. Was je te vroeg en hij moest nog stuiteren dan kon je beter dekking zoeken en was je te laat dan stuiterde die over je heen. Op een gegeven moment kregen we er feeling voor en werd er met effect gegooid. Dat het geen olympische sport is geworden is mij een raadsel haha 😉 Ik heb het na mijn tijd nooit meer iemand zien doen. Mmm misschien maar s wat golfballetjes aanschaffen. 🙂

 • Renz

  Mike, je schrijft een halve colum man haha! Golf-squash, klinkt cool! Culemborg klinkt ook gaaf, los van de rellen. Schijnbaar ging het daar vroeger wel goed..

  • Mike Omega

   Ja sorry, ik probeerde het in een zo kort mogelijk verhaaltje uit te leggen 🙂 Als je eenmaal gaat tikken, gaat het vanzelf haha

 • http://www.facebook.com/nijneman Michiel Pronk

  Oh wat had ik een bloedhekel aan dat soort pleintjes… ik hoorde daar nooit bij… net als dat ik altijd als laatste werd gekozen bij paaltjesvoetbal in de klas op de basisschool…..
  De muziek en de energie kan ik me helemaal in vinden, net als het zijn van een nostalgische ouwe lul… ben laatst nog eens met hardlopen door m’n oude buurtje in Zoetermeer gelopen, is een hoop veranderd, zelfs wat ooit de mooie voortuin van mijn ouders was!

 • Pingback: 4 maanden later | Beatsessions.com()

 • Pingback: 1 jaar Beatsessions | Beatsessions.com()

beatsessions.com essential dutch edm platform