nieuws_mysteryland_2014

Online trilogie rond Mysteryland USA

Van 23 tot en met 26 mei was in Bethel Woods de eerste Amerikaanse editie van het Nederlandse Mysteryland. Een historisch moment, want dat gebeurde op de oorspronkelijke plek van het festival Woodstock uit 1969. In de 45 jaar die zijn verstreken sinds het legendarische evenement had daar geen enkel groot evenement plaatsgevonden, ondanks vele verzoeken.

Dancejournalist Mark van Bergen, schrijver van het boek ‘Dutch Dance’ en redacteur bij het Eindhovens Dagblad, greep het moment aan om namens Wegener (uitgever van het ED en nog 6 andere regionale dagbladen) een speciale website te lanceren. In een dynamische, driedelige achtergrondserie vol (bewegend) beeld en geluid maken bezoekers een reis van Woodstock, langs de erfenis ervan en het ontstaan van de dance, naar Mysteryland USA.

Dat Mysteryland, het langst lopende dancefestival ter wereld, op de ‘heilige’ gronden mocht landen past in het verhaal van de verovering van de Amerikaanse markt door de dance. Nederlandse ster-dj’s als Hardwell en Armin van Buuren en bedrijven als ID&T, organisator van Mysteryland, spelen daarin een hoofdrol.

De nieuwe website is gemaakt in een parallax-vorm. Door middel van neerwaarts scrollen (op grote computerschermen) en swipen (op tablets) ontstaat een symbiose tussen tekst en (bewegend) beeld, die bezoekers een nog betere beleving van de verhalen geven. Die wordt verder versterkt door tal van aanklikbare extra kaders, waarmee de onderwerpen nog verder worden uitgediept.

De verhalen bevatten interviews met onder anderen Michael Lang (organisator van Woodstock), popkenner Tom ter Bogt, housepioniers Eddy de Clercq en Dimitri Kneppers, ID&T-oprichter Irfan van Ewijk en hedendaagse dancesterren als Showtek en Fedde le Grand. De reeks werd afgesloten met een reportage van Mark van Bergen vanaf Mysteryland US, met fotografie van Maurice Vinken.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op Woodstock-Mysteryland.­com.

beatsessions.com essential dutch edm platform