dj_talk_hear_test

Onderzoek van MTV & UMC Utrecht: Gehoorverlies op muziekfestivals bewezen

In aanloop naar het Amsterdam Dance Event later deze week heeft MTV heeft in samenwerking met het UMC Utrecht, Van Boxtel hoorwinkels en Oticon Medical onderzoek gedaan bij de bezoekers van een muziekfestival. Het risico op tijdelijk gehoorverlies na het bezoeken van een muziekfestival kan worden verlaagd door het dragen van oordoppen. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Utrecht.

Professor W. Grolman van UMC Utrecht: “Dit onderzoek is het eerste gerandomiseerde en gecontroleerde onderzoek naar gehoorbescherming bij bezoekers van een outdoor muziekfestival. Tijdens het muziekfestival in Amsterdam werd middels een officieel onderzoek (RCT) met ruim 50 proefpersonen de effectiviteit van oordoppen onderzocht. Hiervoor werd gebruikgemaakt van de MTV Soundkeepr.; oordoppen die het geluid met 18 decibel dempen.”

Van de proefpersonen werd de helft geloot voor het dragen van oordoppen tijdens het festival, de andere helft voor het niet dragen van oordoppen. Bij alle proefpersonen werd voor én na 4,5 uur festivalbezoek een aantal vragenlijsten en gehoortesten afgenomen.

In de groep zonder oordoppen zagen de onderzoekers meer tijdelijk gehoorverlies. Een verslechtering in het gehoor werd gezien bij 42% van de mensen zonder oordoppen en slechts bij 8% van de mensen met oordoppen. Dit betekent dat de kans op gehoorverlies direct na het festival 5,3 keer zo hoog was bij mensen die geen oordoppen droegen. Ook had de groep zonder oordoppen vaker oorsuizen (tinnitus) dan de groep met oordoppen: 38% ten opzichte van 12%.

Maurice Hols, General Manager MTV Benelux: ‘Muziek zit in het DNA van MTV. De MTV Soundkeepr. gehoorbeschermers zijn een onderdeel van ons Corporate Social Responsibility programma net als bijvoorbeeld MTV Breaks (MTV probeert wereldwijd jongeren aan een baan te helpen) en Staying Alive’ (MTV’s safe sex campagne in samenwerking met Durex).
‘Zelden is die toegevoegde waarde zo concreet als bij deze samenwerking. MTV Soundkeepr. beschermt niet alleen het gehoor, maar zorgt er bovendien voor dat de kwaliteit en beleving van de muziek optimaal blijft.’

MTV Soundkeepr. Say YES to the beat, no to the PEEP! Meer informatie op soundkeepr.com

Of doe anders even deze test!

beatsessions.com essential dutch edm platform