overig_nieuws_nervana.fw

Muziek om blij van te worden

Muziek is een ervaring, een manier van leven. Althans, voor ons hier op Beatsessions HQ. En waarschijnlijk hebben de meeste van jullie ook wel een nummer of genre dat opgezet wordt als je stemming wat neerslachtig is, om je een paar minuten later weer een beetje happier te voelen.

Waar we ook blij van worden zijn nieuwe gadgets. Nieuwe knopjes en geluidjes laten bij ons de dopamine vloeien. Als het een combinatie van muziek en gadgets is, krijgen we daar helemaal een goed gevoel van.

En dan is er nog de overtreffende trap; De Nervana. Deze nieuwe koptelefoon kan je letterlijk blij laten voelen. De oordopjes hebben namelijk een systeem ingebouwd gekregen dat met elektrische signaaltjes de vagus nervus zou stimuleren. Deze belangrijke zenuw loopt van ergens achterin je hersenen, via je oren, naar al je belangrijke organen. Het is onder andere verantwoordelijk voor je hartslag, zweten, verschillende spieren in je mond en lichaam en spraak.

De elektrische signalen zijn afgestemd op de muziek die je afspeelt en de stimulatie van de zenuw zorgt voor het loslaten van dopamine en serotonine in het lichaam. Deze neurotransmitters zijn weer verantwoordelijk voor onder andere je stemming en emoties.

De oordopjes kan je niet direct op je favoriete muziekbron aansluiten. Je plugt je telefoon of walkmanipod in de Nervana Generator en daar steek je je headset in. Het apparaat ziet eruit als een flinke mp3-speler uit het begin van deze eeuw, maar dat mag de pret niet drukken.

De Generator bevat een drietal modes; Music, Ambient en Formula. De muziek-modus stimuleert op de maat van de muziek, terwijl de ambient mode werkt met een interne microfoon die omgevingsgeluid omzet in het elektrische signaal. Dit kan je dus bijvoorbeeld bij een concert gebruiken. En de Formula mode is een vooraf ingeprogrammeerde stimuleringsmode.

De set is ontworpen in samenwerking met medici, maar het is niet ingevoerd als medisch hulpmiddel en er zijn ook geen testresultaten bekend. Op de CES in Las Vegas waar ze de Nervana onthuldde meldden echter veel testgebruikers dat ze zich inderdaad een stuk blijer voelden na een sessie.

Placebo of niet, het apparaat komt in de lente van dit jaar uit voor een prijs van 299 Amerikaanse munten. Laten we hopen dat het voor die prijs ook echt werkt, anders voel je je waarschijnlijk dubbel depri.

beatsessions.com essential dutch edm platform