column_mister_x

mama ik wil dj worden

Je hebt als klein kind allemaal je eigen toekomstdroom. Ik wou bijvoorbeeld graag kok of bloemist worden. Het combineren van bloemen om hiervan een boeket te maken vond ik prachtig. Het combineren van smaken om daarmee een lekker gerecht te maken, vond ik prachtig. Het combineren van producten is denk ik wat ik leuk vind, ik hou van mixen. 

Ruim 30 jaar later kijk ik terug op mijn leven en denk ik het juiste te hebben gedaan. Ik ben beroeps-hobby-kok, stel de boeketjes voor mijn vriendin nog steeds zelf samen en ben op een plezierige manier bezig met het maken en draaien van muziek. Wat betreft dat laatste was mijn doel nooit om daar geld mee te verdienen, toch lukte dat gedurende een bepaalde periode best aardig.

Maar tot welke concessies ben je bereidt om je doel te behalen?

Ik zocht simpelweg mijn muzikale helden op en probeerde iets van ze te leren. Dit gaf mij de ruimte om wat te doen met mijn andere droom; DJ worden en radio maken. Het een ligt je echter beter dan het ander. Mijn liefde voor vinyl zal nooit verdwijnen, mijn angst voor de planken zal altijd blijven. Maar het ‘radio maken’ bleek een shot in de roos. Tien jaar lang heb ik met waanzinnige artiesten de meest heftige underground radio gebracht. De passie voor het vak bracht mij de nodige boekingen en ik kijk terug op een hele mooie tijd. Ik ben dankbaar, ik heb mijn kinderen wat moois te vertellen. Hier stopt mijn verhaal eigenlijk ook. Ware het niet dat ik me kan verbazen over de aanpak van anderen..

Vandaag de dag is het niet meer vanzelfsprekend om door te breken als DJ wanneer je mixtechnisch je spullenboel goed op orde hebt. Dat is ergens jammer maar anderzijds simpelweg het gevolg van de verschuiving van vraag en aanbod, en vooral de ruimte die ontstaat in wereld van verdienen en draaien. Wat vervelender is, is dat het soms nodig ‘blijkt’ om over lijken te gaan.

Ik wil het even hebben over een fictieve Mister X.

Deze Mister X is een geboren artiest in die zin; hij kan draaien als de beste en kiert iedereen de boel met zijn platenkennis. Mister X heeft alleen de pech dat hij te laat is geboren en dus probeert hij wanstaltig zijn ongekozen delay te compenseren door zijn interesse in de sounds van vroeger recht te trekken. Dat lukt Mister X aardig want over één ding is iedereen helder : Mister X kan draaien en geeft ons het gevoel van vroeger ‘terug’.

Maar Mister X wil meer. Voldoening van zijn kleine schare aan fans is niet genoeg. Nee hij wil deelnemen aan de gevestigde orde en kiest zijn prooien heel strategisch uit. Zijn ‘hot items’ moeten zijn beste vrienden worden, want daar valt zijn winst te behalen.

Mister X sluit zich aan bij ‘nogal’ grootse artiesten. Maar Mister X praat tegelijkertijd laag over de DJ’s die hij zo hoog heeft zitten. Eigenlijk is volgens hem iedere DJ een arrogante lul, behalve hijzelf. Natuurlijk is niet iedereen gediend van deze houding en het spelletje lijkt uit te zijn wanneer de waarheid aan het licht komt over de roddels van deze beste man. In praktijk is hij nog geen steek verder, en lijkt zijn toekomstdroom die hij als kind had .. mijlen ver.

En waarom schrijf ik dit?

Wat Mister X niet voldoende beseft, is dat door zijn manier van aanpak diverse ruzies hadden kunnen ontstaan, misschien concepten wel tot een einde waren gekomen en bepaalde vriendschappen een aardige spanningsboog te verduren hadden kunnen krijgen. Een goede les die soms nodig is, ditmaal gebracht door het fictieve praktijkvoorbeeld van Mister X.

Laat muziek je drijfveer zijn, maar nooit de reden vormen om door vals gedrag hogerop te komen.

MaR.

  • Edstar

    Zolang het fictief is, sja .. so be it. Anders graag naam en rugnummer.

  • Angelo

    Heel erg herkenbaar hard werken en respect verdienen is de enige juiste weg is.

beatsessions.com essential dutch edm platform