column_sl

In the beginning, there was Jack…

In the beginning, there was Jack… and Jack had a groove!

Iedereen die ook maar een klein beetje van house muziek houdt, krijgt onmiddellijk flashbacks naar een tijd waarin deze sample in welke track dan ook werd gebruikt. Waar Jack zijn groove had, hadden wij altijd onze vaste stek waar we onze platen en flyers vandaan haalden. Minstens één maal per week een bezoek brengen aan dat gezellige zaakje waar al een stapel nieuwe platen klaar lag om aan te ruiken en te luisteren in zo’n hokje met smoezelige headphones. Na “zorgvuldig selecteren” van de platen (lees: zoveel meenemen als je kon betalen), nog even blijven hangen, ouwehoeren en flyers keuren was je weer voorzien van alle kennis over muziek en feesten.

Zo’n vaste stek voor vele vinyl-junks was Mid-Town Records in Rotterdam. Mid-Town was opgezet door en voor muziekliefhebbers. Op het hoogtepunt had Mid-Town 12 winkels in heel Nederland. In deze winkels hebben vele “jochies” hun eerste plaatjes gekocht die zijn uit gegroeid naar echte DJ’s. Ook voor producers was Mid-Town the place to be, door het eigen distributie netwerk hadden ze in de jaren ’90 een groot deel van de hardcore markt bezet met beruchte labels zoals Rotterdam Records, Terror Trax en natuurlijk Neophyte Records. Het bleef niet alleen bij plaatjes maken en verkopen, er kwamen zelfs complete evenementen uit de koker van dit kloppende muziek hart, feesten zoals Nightmare In Rotterdam hebben bij iedere gabber wel op de agenda gestaan! Nu, ruim 15 jaar later, worden we geacht volwassen te zijn, hangen we al jaren niet meer rond in die platenzaken en kopen we het CD-tje bij BOL.com.

Flyers zijn vervangen door spetterende websites en vinyl is al lang ingehaald door nieuwe techniek. Ook de platenzaken zagen dit gebeuren, de verkoop van vinyl liep hard achteruit, muziek word via digitale kanalen verhandeld en niet te vergeten de mogelijkheden waarbij je helemaal niet betaald voor de muziek. Het hele “gevoel” wat bij een platenzaak hoorde lijkt verdwenen te zijn en daarmee lijkt ook langzaam een einde te komen aan het hele fenomeen platenzaak. Na het sluiten van alle Mid-Town shops in de afgelopen jaren krijgt de muziekgeschiedenis in Nederland op 3 oktober een zwarte bladzijde… Mid-Town is failliet verklaard… Alle onderdelen zoals labels en distributie gaat mee ten onder. Hiermee verliest Nederland een naam die zeker iedere gabber kent maar ook een van de belangrijkste platformen waar de grondleggers van de hardcore zijn geboren en groot geworden.

Ik blader vanavond nog eens door mijn vinyl collectie, en zet die ene van Bodylotion nog eens hard aan.. “You don’t need no… worries in your life… You just need your hardcore that’s the only thing you need to survive…”

Nijneman.

  • Renz

    Ademloos gelezen. Wat klinkt het allemaal definitief zo. Maar je hebt gelijk, die tijd komt niet meer terug.

  • Mike Omega

    Netjes geschreven. Ik was zo’n “jochie” en in dit kleine geschreven stukje behandel je de hele geschiedenis. Zelfs punten die ik alweer vergeten was. ‘Applaus…. 🙂

  • beatsessions

    Wat een geweldig eerste column van Nijneman. Aan de likes te zien denken meerdere mensen hier zo over. Top!

  • Pingback: 4 maanden later | Beatsessions.com()

beatsessions.com essential dutch edm platform