column_oranje_onder

Drie vingers in de lucht, twee duimen naar beneden

Daar zit ik dan op maandag. De dag dat normaal mijn column online gaat. Gelukkig is er leven na de deadline. Het is niet zo dat ik absoluut niet wist waarover ik een column zou schrijven. Sterker nog, voor het eerst hád ik al een aantal dagen voor het verstrijken van de deadline een column geschreven. En ja. Dat ging over Het Koningslied.

Dat schreeuwde gewoon om aandacht (net als Ali B. ook die heeft wel eens beter gerapt, maar daar wordt met geen woord over gerept). Na het beluisteren van de column van Tim Beumers, die alle kritieken al prachtig in een column heeft weten samen te vatten, heb ik zonder aarzelen mijn column de prullenbak ingemieterd. Hadden ze ook beter met dat lied kunnen doen. Het feit dat ik de tekst die Henny Huisman had verzonnen op  “Met z’n allen” beter vond dan het brouwsel van Ewbank says it all. Einde column.

Ik ben geen componist en schrijf geen liedjes. Ik beluister ze alleen kritisch en draai ze voor mijn publiek. En geloof me, niet alles wat ik draai is mijn smaak. Maar ja, je bent all-round DJ, of je bent het niet. Het enige schrijfwerk dat ik doe is één keer per twee weken een column fabriceren voor Beatsessions. Hele verhalen kan ik bij elkaar verzinnen over onzinnige onderwerpen, maar ik voel me nu toch enigszins beperkt doordat het toch wel een linkje met muziek moet hebben, en ik het jullie niet wil aandoen weer een hele littanie over hoe slecht het Koningslied is te moeten lezen. Als muziekliefhebber hebben jullie dat ongetwijfeld zelf al kunnen constateren.

Zodoende zit ik hier inspiratieloos. Doelloos kijk ik naar mijn scherm. Ik voel me een beetje alsof ik een kleuter ben die probéért binnen de lijntjes te kleuren. De wil is er wel…alleen komt het nog niet uit mijn vingers. Ik begrijp nu hoe inspiratieloos Ewbank moet zijn geweest toen hij het Koningslied schreef. Creativiteit laat zich nu eenmaal niet dwingen. En laten we eerlijk zijn, als ik het al even niet weet om een columnpje dat met muziek te maken heeft te produceren, terwijl ik élke dag met muziek bezig ben, wat voor onmogelijke taak moet het dan niet zijn om een lied over onze aanstaande koning te schrijven. Ik bedoel, hoe vaak zou Ewbank die man spreken?!

Door deze ervaring krijg ik langzaamaan zelfs sympathie voor de goede man. Het zal je maar gebeuren. Een lied moeten schrijven en er totaal niets van bakken! En dat op nationaal niveau. Publiekelijk uitgekotst worden op nationale tv en alle denkbare sociale media, terwijl je al de nodige, soms briljante, prestaties op je naam hebt staan. Vervolgens ook nog half bekend Nederland meetrekken in je val. Nee. Dat gun je niemand. Wat ik dan wel minder handig vind, is je lied dan maar, onder protest en met nog een paar snerende opmerkingen richting je criticasters (haarklover, mierenneuker, muggenzifter) intrekken. Je kunt nu eenmaal niet altijd even goed presteren.

Waarom dan niet gewoon je slechte prestaties uitbuiten? Slechte publiciteit is óók publiciteit, dat heeft zich nu ook maar weer bewezen. Ewbank heeft maar mooi de 1ste plaats in de I-tunes hitlijst weten te veroveren. Na de jaarlijkse party top-100 en de foute top-100 wordt het stilaan tijd voor een wannabe-hit top-100. Wellicht dat Het Koningslied samen met Birds een eerste plek mag delen. Al moet Ewbank Anouk wel nageven dat zij met haar Birds wél naar het Eurovisiesongfestival mag hetgeen hem met “Helemaal” van Shift in 1990 niet is gelukt. Anyways hebben ze beiden met een slecht nummer de 1ste plek in de I-tunes hitlijst weten te bereiken. Nee, nee, ze zijn zo dom niet.

Als ‘ie zich erg slecht voelt, moet Ewbank deze column maar eens lezen in navolging op mijn eerder geschreven columns. Ook ongetwijfeld een van mijn mindere columns. Enfin, dan kan de volgende alleen maar weer beter worden. Ongetwijfeld zal ons de komende maanden wel weer een dikke hit geschreven door Ewbank te wachten staan.

Gelukkig heeft dit inspiratieloze gebeuren mij in ieder geval weer tot het schrijven van een column weten te inspireren. Dus, in a weird twisted way, kan zelfs het hebben van géén inspiratie, inspiratie met zich meebrengen.

Volgende keer beter Ewbank, volgende keer beter M@non.

M@non

  • http://www.facebook.com/nijneman Michiel Pronk

    Ik vond de volgende column toch beter 😉

  • Edstar

    En toch leest het lekker weg!

beatsessions.com essential dutch edm platform