dj_talk_downloaded

Downloaded

Wij klimmen even in opa’s oude schommelstoel. Heel vroeger waren vinyl singles het gratis visitekaartje (lees: PR-materiaal) van bandjes en/of artiesten.

Mocht het zover komen dat betreffende muzikant onder de vleugels van een respectabel label kwam te hangen, dan werden er albums gemaakt voor de verkoop. Voor de koper fungeerde het label als een soort filter, je wist dat je bij de labels kwalitatieve muziek uit jouw favoriete genre kon vinden. Ook in de housescene fungeerde labels als dit filter, ze boden jou vanuit hun visie en kijk op muziek de beste producties op vinyl.

Door de komst van compact discs en later ook branders kwam daar plots ook de relatief simpele mogelijkheid om van een origineel exemplaar een 100% kopie te produceren. Iets dat je “piracy” zou mogen noemen. Dit was voor de grote labelbazen geen reden om in paniek te raken. Maar wie later wel voor die paniek zouden zorgen waren Shawn Fanning en Sean Parker, .. en het mp3 formaat. Beide studenten deelde een innige vriendschap via het IRC-netwerk, een van de eerste chattools dat honderdduizenden channels bevatte en waar de meest innovatieve ideeën haar oorsprong vinden.

Shawn en Sean deelde ook dezelfde liefde voor muziek en vooral Shawn bleek een autodidact programmeur. Shawn’s idee om muziek te kunnen sharen door middel van “peer 2 peer” connecties leek een onmogelijke wens. Immers wie zou de bestanden van zijn of haar PC nou vrijwillig delen met de rest van de wereld? Toch kreeg hij dit concept van de grond en vernoemde het naar zijn IRC-chatnaam, Napster. Wat klein en onschuldig begon veranderde al heel snel in een keten van voor en tegenstanders. MTV stortte zich op het Napster fenomeen en labelbazen werden eindelijk wakker. Artiesten schoven hun mening ook niet onder stoelen of banken en zagen hun financiële zekerheid met de dag afbrokkelen.

Je zou zomaar mogen stellen dat Shawn en Sean verantwoordelijk zijn geweest voor de manier waarop wij tegenwoordig met nieuwe releases omgaan. Zonder deze mannen geen Itunes of Beatport. Het hele verhaal is schitterend vastgelegd in de documentaire “Downloaded” en raden wij ten zeerste aan!!

Geheel in style van het Napster gedachtegoed moet je deze docu uiteraard gratis downloaden.

beatsessions.com essential dutch edm platform