column_loco

De sentimentele ouwe zak (1)

Juli 2011 zat ik met mijn gat in een schitterende Canadese blokhut in Oostenrijk, net terug van een bergwandeling in de bergen rondom Zell am See/Kaprun. Ik zet mijn mobiel aan en daar komt een WhatsApp bericht binnen van Dennis “Niet schrikken, Loco is failliet…” (Dennis is jaren resident DJ in Locomotion geweest). Een welgemeende vloek vloog door de ruimte en mijn vrouw keek verbaasd op. Ook al was ik pas 17 toen ik daar voor het eerst kwam, veel van wie ik nu ben en velen die ik nu ken komen allen voort uit die ene plek aan de Amerikaweg in Zoetermeer.

Locomotion ging in 1983 open en is al vanaf het begin een fenomeen binnen Zoetermeer, maar ook zeker daarbuiten geweest. Van autowrakken tot oude wasmachines tot schuimparties, alles is daar binnen geweest. Elke muziekstijl denkbaar heeft alle gaten van de regelmatig overvolle discotheek gevuld.

Voor mij persoonlijk zijn de hardcore avonden (laatste vrijdag van de maand) en de “classics” feesten (oldschool) tot in het diepst van mijn herinnering vast gezet. Ik heb daar gabbers gesproken die vanuit Leeuwarden kwamen om “de laatste vrijdag” mee te maken! Ik heb er met Bitte ein Beat! een nieuwe muziekstijl genaamd “hardstyle” geboren zien worden en weer mensen vanuit heel Nederland zien komen.

29 jaar na de opening sluit een deel van mijn jeugd voorgoed de deuren. Bezoekers kwamen al een tijd niet meer, discotheken zijn namelijk niet meer hip, drankjes drink je met je vrienden thuis en feesten doe je in het Gelredome of in Biddinghuizen op enorme feesten en festivals. Vorige week sla ik het lokale sufferdje open en lees: “Locomotion wordt restaurant”.

Weer die vloek door de woonkamer en weer kijkt mijn vrouw verbaasd op. Meneer Jack Hu gaat een restaurant maken in mijn discotheek. Hij gaat het tastbare aan mijn herinneringen slopen om een vreetschuur te maken voor 400-500 man. Ik ben echt een sentimentele ouwe zak, maar ik had Loco liever terug zien komen als muziek paleis, wat het altijd is geweest.

Een discotheek waar je met oude bekenden aan de beruchte ronde tafels op het podium de pitchers met bier ziet verschijnen en waar het niet uitmaakt wie er hoeveel rondjes geeft.  Uit nieuwsgierigheid (of mijn licht autistische inslag) zal ik daar wellicht eens gaan eten en kijken of dat gevoel er nog hangt, al zal dat meer zelfkwelling zijn.

Nijneman

 • Renz

  Daar heb ik ook menig feestje bijgewoond.. mooi was die tijd.

 • Daniel

  pitchers met bier zijn mij ook zeer zeker bijgebleven. Goed was die tijd!!!

 • http://www.facebook.com/robert.waelpoel Robert Waelpoel

  Het leeggelopen zwembad, de opgeblazen versterkers vlak voor openingstijd (en alsgevolg van de harde knal het over de lichtpiano laten vallen van een glas drank door dj Frank Spoel) , het gewiste geheugen van de lichtcomputer (dus 8 uur op de handstand), het zand, de leeggelopen ton frituurvet ( vet van 100 graden smelt door plastic Coen 🙂 ) , de sateetjes na de Sound, dove vastgebonden aan de paal met een handdoekenrol, dj Dolf in de hoogwerker (ooooooohhhhhhh ), dj Dolf die over zijn platenkoffer heen reed, met Jack en Maupie naar Duitsland voor de lasercursus ( en tientallen keren Jack “Maupie’s compact disco” of “ranzig incestmutantje” horen zeggen (ja Jack, nu weten we het wel), Avro’s driemaal doordraai, Mel en Kim…. Memories….

 • Pingback: 4 maanden later | Beatsessions.com()

 • Pingback: 1 jaar Beatsessions | Beatsessions.com()

beatsessions.com essential dutch edm platform