dj_talk_kogel

De kogel door de kerk

Ik schrijf dit blog als anonieme inzender voor Beatsessions.com. Hoewel ik mijn titel als DJ met trots draag is de discussie vandaag de dag dusdanig complex waardoor anonimiteit helaas noodzakelijk is. Genoemde discussie gaat natuurlijk over het conventionele draaien versus de toekomst het vak. Rond 2002 kwam Pioneer plots met een hippe oplossing voor al die zware platenkoffers in de vorm van de CDJ-serie. Vloeken in de kerk, dat was het. Immers; draaien daar doe je moeite voor dus draag je die koffers maar gewoon. Daarbij kwam ook het aanzien van dat glimmende schijfje in vergelijk tot die platenbakken/kasten vol gekocht vinyl.  Het voelde als piraterij. De posities werden al snel ingenomen door front A: vinyl freaks versus front B: high tech pioniers. Afname van vinyl heeft in dit decade een sterk dalende lijn laten zien en uiteraard nam het aanbod hierdoor ook drastisch af. Plots kwamen concepten als Itunes en Beatport om de hoek zijlen, en ze bleken een wereldhit.

Clubs en festivals werd geen andere keus gelaten; draaien middels CD’s werd mandatory . Daar stond je dan als vinyl freak te zoeken naar je instabiele ingehuurde SL’s ergens aan het eind van de booth. Het glimmende schijfje bleek de winnaar van deze strijd met als ultieme uitspraak ‘ja maar iedereen kan draaien op CDJ’s!’. Een uitspraak die later zijn nieuwe slachtoffer zou vinden.

Het is 2008 wanneer Native Instruments ineens keihard toeslaat met een ultiem product. Een audio interface die door middel van time-code vinyl het draaien van digitale muziekbestanden mogelijk maakt. Geloof me ik wist niet wat ik zag! Dé oplossing die front A én B toch tot een ideaal middelpunt zou moeten brengen. Digitaal en toch draaien vanaf die zwarte grote schijven. Het bleek een hit voor de tech-fans maar het bracht tegelijkertijd veel afhankelijkheden met zich mee en zodoende bleef de club industrie veilig achter hun CDJ’s staan. Maar Native Instruments had goud in handen en bouwde rustig door naar de natte droom van iedere DJ. Daar waar Technics ooit de DJ wereld voorzag van hun SL-serie, daar waar Pioneer dat stokje handig overnam was het nu Native Instruments die de nieuwe standaard zou brengen. Digitaal draaien werd zodoende begin 2011 ineens toegankelijk gemaakt door de introductie van Traktor2 in combinatie met een zeer innovatieve midi-controller; de S4.  ‘Totaal kansloos’, aldus de doorgewinterde grootverdieners. Draaien doen we op gevoel en niet op een device dat zelfs een ‘sync’ functie heeft ingebakken. Schaamte, dat was wat je moest voelen als je overging tot de aanschaf van dit ‘wanproduct’. Achteraf ook niet zo raar, de overstap naar CDJ’s was al zo bizar heftig.. en ondanks het decade dat het duurde was niemand klaar voor deze zet van Native Instruments. De mannen achter dit bedrijf hebben hoe dan ook hun geld in de juiste investering gestoken: marketing!

Vanuit het NIETS was daar ineens bannering van Traktor, en niet zo’n beetje ook. Zelden heb ik zoveel durf en lef gezien in een reclame campagne.  Want verkoop je high-end controller maar eens aan een generatie die nog helemaal niet klaar is voor zoveel verandering. Het antwoord van Native? .. simpel : de kracht van herhaling.

De discussie waar ik eerder naar refereerde is hierdoor om mij heen gestart. Native Instruments kreeg het namelijk voor elkaar om een afzetmarkt te vinden voor haar software (Traktor) én hardware (Kontrol S4). Ook ik, een doorgewinterde vinyl DJ die gemakshalve de hele CDJ generatie aan zich voorbij heeft laten gaan, geloofde in dit product. Zeker 11 jaar geleden kocht ik namelijk mijn Numark PCDJ hardware controller en toen was mijn overtuiging al dat dit vele malen meer succes zou behalen dan het draaien met cd’s. Het was de tijd er echter nog niet voor, verbinding via COM ports was traag.. USB 2.0/3.0 zou hierin de succesfactor bepalen. 2011, 2012 … het startsignaal voor het wilde westen in DJ land klinkt uit het pistool van Native Instruments. Het is serieus hommeles. Ik citeer een gesprek tussen twee internationale ras DJ’s die elkaar toevallig treffen in een music store. Ik was die dag met één van de twee aan het shoppen;

Pers1. : Nee man, zit je nou naar een midi controller te kijken? Haha, heb je al een sticker gekocht voor het afplakken van de sync button?
Pers2. : Hey man, jou ook lang niet gezien, alles goed? Nee ik kijk even wat rond maar kom op zeg .. die Traktor controllers geven je toch wel veel creatieve vrijheid vind je niet?
Pers1.: Hou toch op, de scene gaat totaal naar de tering met die troep. Draaien *DJnaam* daar gaat het toch om?! Nee ik blijf lekker met CDJ’s mijn ding doen en de tiefus aan al die sync-fanaten!
Pers2.: Haha, ach joh ieder doet zo zijn eigen ding. Leuk je even gesproken te hebben man!

Het gevolg van deze discussie is dat persoon 1 een vorm van minachting heeft gevormd richting persoon 2. Ze kennen elkaar al tientallen jaren en zijn grondleggers van de house die wij vandaag de dag beluisteren. Best apart hé? Maar dit is geen uitzondering op het geheel. Ik zie om mij heen kampen ontstaan die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. En eigenlijk gaat de hele discussie telkens weer over het gemak van draaien door middel van (sync) Traktor versus draaien met CDJ’s. Een discussie waar ik mij tot de dag van vandaag nooit in heb getracht te bemoeien. Toch deel ik als hardcore (nee niet de muziek ) DJ van het eerste uur de mening dat progressie in techniek niet perse hoeft toe te dragen aan afbreuk  van het vak. Helemaal niet zelfs, maar ook ik ben hierin niet consistent geweest. Mijn creatieve muziekervaringen beginnen in de pre jaren ’90 met mod-edit. Een MS-DOS programma dat via een beperkt aantal sporen mij de mogelijkheid gaf om muziek te maken. Een geluidskaart kocht ik niet, nee die bouwde ik middels een print-layout waardoor ik via mijn LPT1 (print-port) muziek kon afspelen op mijn gettoblaster. Eigenlijk was ik altijd bezig met muziek en zodra er nieuwe mogelijkheden waren … was ik zeker de eerste die zich daarin boeide.  Hierdoor ben ik op mijn 16e plaatjes gaan kopen en gaan draaien. Vinyl is zodoende mijn eerste echte liefde geweest als het gaat om het draaien van house muziek. Ik heb ook heel bewust de hele CD-generatie overgeslagen, al was ik wel bezig met het testen van systemen die CD’s overbodig maakte. Maar laten we even terug gaan naar de dag van vandaag;

Ibiza 2012 .. CDJ’s? .. ja ze staan er maar worden zelden gebruikt. Het zijn de Macbooks die overheersen. Deze draaien Traktor of Ableton en midi controllers zijn de creatieve hands-on. En ik lach me de billen uit mijn broek, want dit is hoe ik 11 jaar geleden voorspelde dat het zou gaan lopen  toen ik mijn Numark controller kocht. Ondertussen heeft Front A en front B een nieuw standpunt ingenomen. Want;  sync draaien is voor homo’s en echte DJ’s draaien gewoon uit de losse pols.  Ja .. de losse pols waar een metertje verder prima is te zien op welk BPM de CDJ staat. Dit laatste maakt dat ik de discussie zo ontzettend irrationeel begin te vinden. Want wees nou eerlijk, of je nu even 5 seconden de tijd pakt om je CDJ op BPM-match te zetten óf je dit gemakkelijk laat voorzien door nieuwe techniek in sync functionaliteit. Who fucking cares?  Misschien zijn het de mannen die als DJ geen CD gelijk krijgen maar dit wel lukt dmv Traktor ‘sync’. Ach ja, het zal een generatie zijn die je niet meer kan afdwingen om oldskool te gaan omdat jij dat ooit wel was. Gemakshalve vergeten de conventionele DJ’s dat de keuze van  het sync draaien enorm veel creatieve ruimte als meerwaarde biedt. En ja, ook ik denk wel eens ‘gast, verdiep je in het vak voor je jezelf een wereldse DJ waant’. Maar pak dan je ervaring als DJ vanuit het conventionele draaien, een privilege dat er juist voor zorgde dat jij in de breedte veel meer bent geworden dan de platgevormde synch-push DJ.

Uiteindelijk staat de passie van muziek draaien in direct verband met gevoel. Geen sync button ter wereld zal dit push-gewijs aanleren.  Dit maakt dat ik ondanks de nieuwe techniek en met behoud van conventionele werkwijze mijn mixjes nog steeds goed aan de man kan brengen. Ik weet hoe ik met exact dezelfde tracks als mijn collega’s een heel andere beleving kan overbrengen. In mijn geval heeft nieuwe techniek hierin een kleine rol, passie is de aanjager.

Zodoende smaakt mijn pasta ook altijd beter dan die van de buren.

Think about it..

  • marthymorgan

    Mooi geschreven… wat ik me gisteren realiseerde… al die fora waar de sync-button wordt neergesabeld, worden bevolkt door bange dj’s… waarom zou je jezelf anders zo druk maken over gasten die dj-en met behulp van de sync-knop, anders dan dat je niet overtuigd bent van je eigen kunnen om een killer set neer te zetten… En daarin voeren naar mijn mening ook nog steeds gevoel, een neusje hebben voor opbouw en creativiteit de boventoon.

  • Renz

    Idd mooi geschreven. Die fora waar marthy over praat heb ik ook allemaal gezien en meegekregen. Angst is het dat de boventoon slaat om te verliezen wat ze nu ‘hebben’, maar het kan toch niet zo zijn dat alleen een plaatje gelijk leggen de hele truc is. De DJ makes the show, de apparatuur geeft hem die mogelijkheden. Ik ga de Nexus op termijn kopen.

  • Michiel Pronk

    Ik geef gewoon een +1 voor dit machtige verhaal! Ik sta hier alleen kwijlend bij te kijken als muziek liefhebber… Ik heb ooit in MS-DOS getracht .mod files te maken, ik heb 1x getracht vinyl te beatmatchen, 3x getracht CD’s te beatmatchen… ik ben op dat gebied een slappe hap die snel opgeeft. Maar als gadget-freak met een technische opleiding ben ik juist voor nieuwe techniek… wie weet wat voor prachtigs het voort brengt!

beatsessions.com essential dutch edm platform