column_nijntje

COMFORTZONE

In mijn tienerjaren had ik de beste kamer van het huis, de zolder! De kamer waar mijn vader zo op gezwoegd had om deze mooi te behangen en te voorzien van een prachtige lik verf. Deze was in de jaren daarna door mij behangen met flyers en poster van feesten. Sommige flyers omdat ze gewoon mooi waren, sommige omdat ik op het feest geweest was!

Voor mij was die kamer mijn comfortzone, mijn veilige plek. De plek waar al mijn CD’s en later ook mijn handje vol vinyl stond, de plek waar ook mijn allereerste stereo toren stond… zelf bij elkaar gespaard met folderen en werken bij Albert Heijn.

Toch komt dan het punt waarop je deze plek, de comfortzone, verlaat en verder gaat in het leven. Die stap is belangrijk om jezelf verder te ontwikkelen en nieuwe ervaringen op te doen.

Een DJ zit vaak in hetzelfde schuitje. Hij of zij houdt van een bepaalde muziekstijl, koopt platen in die stijl en gaat deze uiteindelijk ook draaien. Dit is de stijl waarin deze DJ zich veilig voelt en dus gerust de comfortzone genoemd mag worden. Wil je groeien als DJ moet je juist ook buiten je comfortzone durven draaien en daar komt de strijd tussen creativiteit en commercie om de hoek kijken. Blijf je hangen in de stijl waarin je bekend bent geworden en nu geld verdiend, of laat je de creativiteit en je gevoel op de loop en maak je de cross-over naar andere stijlen.

De eigenwijze artiesten die elke muziekstijl aan elkaar draaien zijn vaak voorzien van bijzonder goed talent om te draaien, maar zullen in de regel nooit bij de groten der aarde horen. De meeste grote namen durven dit in mijn ogen vaak niet. Of dit nu echt een kwestie van niet durven of niet kunnen is, daar kan ik geen oordeel over vellen.  Deze artiesten zijn groot geworden binnen een scene waarvan ze alles weten en waarin iedereen hen kent. Dat kan een reden zijn om die stijl te blijven draaien.

Uiteraard zijn er uitzonderingen op deze regel zoals Tiësto die door de jaren heen van Trance naar house is gegaan en een schare fans heeft mee genomen en zo zijn er gelukkig nog wel een paar voorbeelden te noemen.

Dan is de vraag dus, ligt je hart en ziel in je comfortzone of wint de nieuwsgierigheid het van je angst om buiten de boot te vallen?

Nijneman

  • Vinyl_Vinnie

    Muziek is mijn comfortzone. Met een specialisme op dance. Wil je blijven draaien, moet je meegaan met de ontwikkelingen. Deze zijn doorgaans erg subtiel dus dat is niet zoveel moeite om te doen. Ikzelf ben doorgaans erg voor kruisbestuivingen in producties. Met draaien, is mijn mening, dat je niet abrubt van stijl naar stijl moet. Beter is om dit langzaam voor elkaar te krijgen,

    Ik ben niet bang om “buiten de boot” te vallen. Bekende dj zijn is geen aspiratie van mij. Ik wil gewoon lekker draaien. Experimenteren is altijd leuk en doe ik vaak alleen. Als ik voor mensen draai houd ik mij meer aan de regels die ik zelf heb opgesteld/opgedaan door ervaring op te doen.

    Mensen op de dansvloer hebben ook een comfortzone…

    Topper deze column Nijneman!

beatsessions.com essential dutch edm platform