dj_talk_Makali

chicks with decks special: Makali

Na onze Chicks with Decks special met Li-z is het vandaag de beurt aan Makali. Natuurlijk zijn wij voorstanders van vrouwelijk schoon achter de turntables maar een goed verhaal en enige kennis van zaken maakt het plaatje wel zo compleet.

Daarom gaan wij zo nu en dan op pad en maken een mooi portret van deze vrouwelijke helden. Onze Chicks with Decks special, aflevering twee.

Hoe is je liefde voor muziek tot stand gekomen?

Ik heb mezelf nooit echt gezien als iemand met een zware passie voor muziek, ik houd bijvoorbeeld ook veel van visuele kunst en taal. Mijn liefde voor muziek groeide vooral in combinatie met de underground feestjes waar ik naartoe ging vanaf ongeveer 2006. Ik haalde veel inspiratie uit de mensen, sfeer en mindsets. Qua muziek voelde ik vooral veel bij tekno, psytrance en drum ‘n’ bass. Maar als ik moet kiezen ligt mijn hart toch echt bij jungle en drum ‘n’ bass. Voor mij doen gebroken beats heel veel, er zit een soort van oneindigheid in, en iets zelfgenererends.

Muziek werkt heel direct in op je gedachten, emoties en herinneringen. Het doet iets met je in combinatie met persoonlijke ervaringen. Ik voel veel bij sommige tunes en basslines en dat werkt heel opwekkend en motiverend. En de inspiratie die ik daarvan krijg wil ik graag delen en overbrengen op anderen.

 

Wat heeft er voor gezorgd dat je het vak als DJ ging beoefenen?

Ik had op een psytrance feestje met een vriendin het idee om mijn zijn twee├źn te gaan draaien. We zagen het gewoon voor ons en het voelde als een supervet idee. Vervolgens vertelde een vriend van me in Utrecht dat er een DJ-cursus gegeven werd, die had hij als stage opgezet en hij was er heel enthousiast over. Hij organiseert zelf de DROP! feestjes in Utrecht dus het leek me wel een betrouwbare keuze. Dit was eind 2010. Op die wekelijkse cursus leerde ik beatmatchen en met CD’s draaien, en de beginselen van het draaien. Helaas veranderde de organisatie en kregen ze geen subsidie meer, waardoor de cursus abrupt eindigde. Ik heb daar echter de eerste stappen kunnen zetten: ervaring opgedaan en ontmoetingen gehad die me verder hebben geholpen.
In die tijd leerde ik mijn ex kennen, die psytrance dj en producer is, en me heeft geïntroduceerd en begeleid in het digitale mixen. Dit heb ik gedaan van 2011 tot nu.

 

Wie zijn je grootste inspiratie bronnen geweest?

Dat is moeilijk! Ik denk sowieso mijn goede vrienden die achter me stonden en me hebben gemotiveerd, zoals Irving (MC Metronoom) en de anderen van de Hoekselijn crew. Het betekent veel als mensen het vet vinden wat je doet en je vooruit willen helpen. Qua muziek haal ik mijn inspiratie onder andere uit M.I.A.
Ik vind haar zo’n goede artiest, heel creatief en vernieuwend qua sound. En ook wat betreft overtuiging en persoonlijkheid. Ik vind dat die dingen toch voor een groot deel samenhangen met wat je produceert.

 

Je draait met een midicontroller, waarom heeft digitaal draaien jouw voorkeur?

Ik ben daar een beetje ingerold, het voelde als een logische keuze. Omdat ik nog niet zeker wist of ik het mixen echt leuk zou vinden en zelf nog geen apparatuur had ben ik op digitale apparatuur begonnen en dit is me goed bevallen. Ik kan de discussies niet meer tellen die ik heb gehad op dit gebied, haha, maar voor zowel platen als digitaal valt wat te zeggen. Het heeft mijn voorkeur omdat je meer kan spelen met je tracks. Je kan ingewikkeldere combinaties maken van nummers en stijlen en sneller inmixen. Nu ben ik zelf niet perse een snelle mixer, ik houd ervan om tracks tot zijn recht te laten komen, maar je hebt meer opties als je digitaal draait. Je kan spelen met effecten, samples, loopjes en bovendien strakker draaien. Ik ben nogal perfectionistisch dus ik hecht veel waarde aan een strakke set. Al heeft het ook wat als je hoort dat er daadwerkelijk iemand aan het werk is om de bpm recht te trekken. Je kan inderdaad heel lui draaien als je digitaal draait, en er zijn veel dj’s die credits krijgen voor weinig werk. Ik snap dat commentaar wel. Maar digitaal biedt zoveel mogelijkheden, die hoef je niet onbenut te laten!

Ik heb laatst wel een nachtje met platen gedraaid en dit ging ook heel lekker en was erg leuk om te doen. Ook komen er hier in huis decks te staan, dus wie weet ga ik binnenkort wel een setje met platen weggeven. Laatst heb ik met Metronoom B2B gedraaid, hij met platen, ik digitaal. Dat was wel een uitdaging! Maar het was heel erg leuk om te doen en ook totaal anders dan wat ik normaal doe. Het belangrijkste is vind ik dat je plezier hebt in wat je doet, dat je jezelf blijft uitdagen en creatief bezig bent. Ik ben alles nog volop aan het ontdekken en mijn eigen stijl aan het ontwikkelen dus ik sluit niets uit van wat ik in de toekomst ga doen.

 

Profileer je jezelf expliciet als vrouwelijke DJ, of zie/hoor je het verschil niet echt tussen jezelf en mannelijke collega’s?

Ik profileer mezelf niet als vrouwelijke DJ, maar ik merk wel dat het voordelen heeft. Er zijn niet zoveel vrouwelijke DJ’s, dus als er dan 1 voorbij komt vinden mensen dat extra vet, omdat het niet vaak voorkomt. Mannen zeggen ook weleens dat het al leuker is om naar te kijken dan naar een mannelijke DJ, dus dan krijg je al meer aandacht. Al vind ik dat wel jammer, want ik hoop dat mensen vooral op mijn skills en muziek afkomen, en het niet bij voorbaat al tof vinden omdat ik een vrouw ben want daar gaat het niet om. Maar zoals ik al zei, het heeft wel voordelen, je wordt iets vaker geboekt omdat mensen benieuwd zijn of variatie in een line-up willen aanbrengen. Er zijn de laatste tijd bijvoorbeeld verschillende vrouwen-edities georganiseerd in de drum ‘n’ bass scene, en er lijkt meer aandacht voor te zijn, dus dan wordt je sneller gevraagd dan wanneer je als mannelijke DJ start.
Ik hoor wel verschil in stijl, maar dat heeft denk ik meer met persoonlijke smaak dan met geslacht te maken. Ik hou erg van vocals, reggae tunes, en diepe basslines. Om me heen hoor ik vooral neurofunk en dubstep. Ook twee stijlen waar ik me in kan vinden, maar ik wil me meer richten op het combineren van hiphop, reggae en drum ‘n’ bass.

 

Denk je dat het publiek dat verschil wel merkt?

Dat zou ik echt niet weten. Ik heb er nog nooit iemand over gehoord. Vaak krijg ik wel reacties dat ze het cool vinden dat ik als vrouw sta te draaien, maar niet dat ze het verschil horen tussen mij en mannelijke DJ’s. Ik hoop ook dat ze daar niet op af gaan en de set die ik weggeef goed vinden, los van het feit dat ik geen man ben. Aandacht is leuk, maar het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en de muziek.

 

Wat zijn de voor en nadelen van je vrouwelijke DJ-kwaliteiten in een mannelijke wereld?

Het heeft mij geholpen om al snel op feestjes te kunnen draaien. Mijn eerste optreden was in februari 2011 op een zelfgeorganiseerd huisfeest in mijn studentenhuis. Dat was druk bezocht en iedereen was heel enthousiast. Daarna werd ik al snel gevraagd voor andere feestjes, terwijl ik zelf nog wel onzeker was over mijn kunnen. Nu weet ik niet zeker of mijn vrouw-zijn daarin heeft geholpen maar stiekem denk ik van wel. Zoals ik al zei, mensen vinden het sneller interessant omdat het vrij uniek is. Maar uiteindelijk houdt het toch geen stand als je als vrouwelijke DJ slecht draait. Het helpt misschien in het begin maar gelukkig zijn mensen wel zo intelligent en kritisch dat ze je willen boeken omdat je goed draait. Dat hoop ik tenminste!

 

Welke tips wil startende vrouwelijke DJ’s meegeven?

Hou vast aan je eigen stijl en doe alles met zelfvertrouwen. Laat je niet gek maken en neem sommige reacties van dronken kerels met een korreltje zout haha. Hou je niet bezig met het feit dat je een vrouw bent, maar richt je op dat wat je wilt neerzetten.

 

Waar kunnen wij je binnenkort zien optreden en waar kunnen we je sounds op internet vinden?

Ik heb net op Mass Productions en WOP WOP in Delft gedraaid, verder ligt het nu even stil.
We gaan in mijn huis een dikke DJ booth bouwen dus ik kan de komende maanden lekker aan de slag met nieuwe tunes en apparatuur dus jullie zullen nog van me horen!
Tot die tijd staat mijn laatste mix online op soundcloud.

 

Bedankt voor dit interview met Beatsessions.com, we nodigen je graag een keer uit tijdens een van onze live shows!

  • Marijke

    Girlpower! Leuk interview!

  • titashootspuntcom

    Nice!!

beatsessions.com essential dutch edm platform