CWD_Liz

Chicks with decks special: Li-z

Zo enthousiast als wij waren bij het lezen van de persberichten over BNN’s ‘Beauty and the Beat’, zo verslagen voelen wij ons bij het zien van het programma op de maandagavond. Nederland, hét land dat de meest succesvolle DJ’s uitpoept alsof het niets is, zet zichzelf belachelijk op de kaart met dit wanproduct van BNN.

Als vrouwelijke DJ moet je schijnbaar een flinke voorgevel hebben, een voorliefde koesteren voor latex is een pré en je moet jezelf als debiel kunnen gedragen om de sfeer er lekker in te houden. Nee dat maakt je performance helemaal af! Gelukkig zitten er minimaal twee ras DJ’s in het team van BNN’s slechtste programma ooit, maar die zullen waarschijnlijk meer hinder dan plezier ervaren door hun deelname. Advies voor de BNN dames in de dop -haha-, blijf lekker thuis tijdens Dancefair 2013.

Tijd voor een offensief zo dachten wij, want een vrouwelijke DJ (Diskjockey) moet toch gewoon plaatjes kunnen draaien? En dus stuurde wij onze Tita op pad met haar immer stralende glimlach en fotocamera richting een prachtig pand in haar eigen Rotterdam, om daar Li-z te ontmoeten en een mooie fotoshoot te maken. Tot zover het onderdeel ‘Beauty’. Ook onderging Li-z een vragenvuur en als kers op de taart maakte ze voor Beatsessions een exclusieve set, want kom op .. daar draait het toch om?

Meet Li-z!

Wanneer ben je ongeveer begonnen met draaien?

Ik ben in 2007 begonnen met draaien. Ik verzamelde al heel lang muziek, en het is altijd al mijn passie geweest. Voordat ik draaide, maakte ik al playlists van liedjes die ik graag in een set zou willen horen en wist al precies wat ik zou gaan draaien, voordat ik begon met daadwerkelijk draaien. Ik had zoveel toffe muziek die ik nooit op feesten hoorde, op de manier zoals ik het zou willen, dat ik maar besloot het zelf te gaan doen.

Door welke track / dj ben je aangestoken?

Lastig.. Ik denk niet dat ik door een dj ben aangestoken, wel door heel veel tracks uit verschillende genres, waarvan ik vond dat ze samen een mooi verhaal zouden vormen.

Je eerste gear en waar draai je nu mee?

Voordat ik draaide, had ik al wel een simpele software versie van Traktor, zonder draaitafels en geluidskaart, met een geleende midicontroller. Dat schoot natuurlijk niet op, dus ik kocht vrijwel gelijk daarna mijn Technics, een mixer, speakers, een geluidskaart en een koptelefoon. En natuurlijk platen. Toen ik eenmaal met platen kon draaien, was ik ze ook al weer snel zat en kocht ik Traktor Scratch. Hiermee kon ik tenminste ook alle muziek draaien die niet op vinyl is uitgebracht, plus dat ik nu van bepaalde tracks ‘edits’ kon maken. Ik knip en plak graag in tracks, ik knip er soms stukjes uit die ik vervelend vind, of ik maak een track langer, als hij maar drie of vier minuten duurt. En ik was inmiddels ook begonnen met produceren en dan is het ideaal dat je met Traktor je eigen muziek kunt draaien.

Waar vind jij je tracks en waar selecteer je ze op?

Ik probeer alles te kopen op sites zoals Juno en Beatport, maar liever van de artiesten zelf. Zij verdienen er dan iets meer aan. Het is lastig om, vooral de oude dingen, op goede kwaliteit te vinden. Soms mail ik artiesten of ze me hun muziek willen sturen, als ik het niet kan vinden. Dat is eigenlijk ook leuker. Ik moet zeggen dat ik ook wel ‘illegaal’ download, als dat de enige manier is om aan een bepaalde track te komen. Ook als het muziek is die ik nog niet ken, download ik het eerst om te luisteren, er mee te draaien en als het tof is, koop ik het. Doordat ik vroeger als verzamelaar heel veel muziek illegaal heb gedownload, heb ik nu heel veel muziek leren kennen, waar ik anders waarschijnlijk nooit van zou hebben gehoord, en wat ik uiteindelijk ook gekocht heb, dus in dit geval is het eigenlijk alleen maar goed dat het kan.

Als ik op zoek ga naar muziek, zitten er zeker een paar voorwaarden aan. Er moet natuurlijk een bepaalde drive inzitten,die me aanspreekt.Het moet lekker te mixen zijn, dus ik vind het niet zo prettig als er te veel lange breaks in zitten. Dat is niet altijd vervelend, maar ik mix graag snel door, dus ik knip vaak een break eruit, of maak ik hem korter. Er moet natuurlijk wel het een en ander gebeuren in een track, zodat het niet saai wordt, maar het mag ook niet ‘to much’ zijn, want dan is het vaak lastiger om te mixen.. Veel oldschool of early rave bijvoorbeeld is soms op zich zelf al heel vol en dan is al snel het moment daar dat je het nummer even alleen moet laten horen en wachten met mixen totdat het weer kan, en dan is eigenlijk de track alweer bijna voorbij. Leuker vind ik het als je tracks lang kunt mixen. Ik vind een melodie heel snel vervelend. Hoewel ik best een vrolijk type ben, in muziek zoek ik graag meer duistere melodieën. Dat hoeft niet eens heel ingewikkeld te zijn, met een paar noten kan ik iets al heel mooi vinden. Mijn collectie bestaat uit zoveel verschillende muziek en per genre verschilt het nogal waaraan muziek zich moet voldoen.
Het leuke aan techno, industrial en tekno is dat je het vaak lang en makkelijk kunt mixen,zonder dat het snel vals wordt, want dat is iets waar ik heel slecht tegen kan. Om toch een bepaalde sfeer te creëren, mix ik vaak mooie melodieuze muziek met rauwe, industriele hardcore en ook wel gebroken beats.

Brengt het voordelen met zich mee dat je een vrouw bent in de DJ wereld die gedomineerd wordt door mannen? En waardoor merk je dat?

DJ’s zijn toch bezig met muziek? Dus ik denk dat het er niet toe doet. Het is leuk om te horen als iemand weer eens zegt: “Goh, wat leuk dat je een vrouw bent, die hardcore draait”
Dat is een voordeel wat een vrouw wel meemaakt en een man niet :p

Hoe kijken mannelijke collega’s naar je? Merk je iets van jaloezie?

Ze zijn totaal niet jaloers. Ze vinden het leuk dat ik ook draai en supporten me vooral. Bij de meeste collega-dj’s uit onze scene gaat het toch om de muziek die je maakt en dat je dan een vrouw bent, is misschien een leuke toevoeging, meer ook niet.

Is je muziekkeus ook vrouwelijker dan die van je mannelijke collega’s?

Nee, haha. Het is behoorlijk mannelijk. Ik hoor wel vaak van dj’s dat ze denken te horen dat er toch iets vrouwelijks is aan mijn mixen, maar dan niet door de track keuze, maar de manier van mixen. De laatste jongen die dat tegen me zei, omschreef het alsof het met meer gevoel en subtieler is gemixt, maar die jongen had behoorlijk wat pillen op dus daar kon het ook aan liggen..

Waarom denk je dat er minder vrouwelijke DJ’s zijn die draaien?

Ik denk omdat er best wel een technisch verhaal aan vast zit, waar mannen meestal eerder een ding mee hebben dan vrouwen. Al die leuke muziek apparaten en mixgadgets trekt toch eerder mannen aan en als je daar eenmaal in zit, is de stap kleiner om er ook iets productiefs mee te doen. Ik denk dat de drempel voor vrouwen wat hoger ligt.

Wat zou je vrouwen willen meegeven die zich op het DJ vak willen storten?

Als je denkt dat je muziek iets toevoegt aan de muziekwereld, moet je er voor gaan.
Als je een leuke hobby wilt, om thuis lekker te beoefenen, moet je er voor gaan.

Je hebt voor Beatsessions een exclusieve set gemaakt, wat kan je daarover vertellen?

Dat was leuk om te doen! Het was lastig om te kiezen, omdat ik zoveel verschillende soorten muziek draai.
Deze selectie is wat ik het meest op feesten draai, als ik ‘langzaam’ draai, dus ik vond het wel gepast om dat dan
ook voor jullie te doen.

Het is uiteindelijk een redelijk industriele mix geworden, van, vooral wat oudere langzame hardcore en industriele hardcore, met af en toe een techno-achtige track erdoorheen. En natuurlijk, zoals in bijna al mijn mixen, een paar tracks van The Outside Agency, die je niet in een hokje kunt stoppen.

Waar kunnen we je muziek vinden?

Er staan heel veel mixen en tracks on-line en zijn bijna allemaal te downloaden.
Dit zijn de links naar Soundcloud en Mixcloud, en ook die van ons soundsystem (Hit ‘n Run)

soundcloud
mixcloud
soundcloud Hit ‘n Run

Li-z, bedankt voor je bijdrage aan dit noodzakelijke item op Beatsessions.com, we blijven je volgen!

Wil jij als rots in de vrouwelijke DJ-branding ook je verhaal kwijt door middel van een interview, wat Tita-shoots en het plaatsen van je exclusieve set? Laat het ons dan even weten.

Like onze Facebook page voor meer nieuws en laatste updates.

beatsessions.com essential dutch edm platform