dj_talk_missqqless

Chicks with decks special

Op deze woensdag pakken we weer ruimschoots uit met een Chicks with Decks special. We reizen af naar het zuiden van het land alwaar we Manon aka MissQQless treffen. Een geheel andere scene waarin we graag een kijkje nemen.

Je bent in sneltreinvaart de markt in het zuiden van ons land aan het veroveren, zou je kunnen vertellen hoe je daar in bent gerold en wat jouw ervaringen zijn als hardwerkend vrouwelijke schoon in deze wereld van het DJ’en?

De markt veroveren is wat veel gezegd maar ik mag niet klagen gezien de korte tijd dat ik bezig ben met draaien. Als klein meisje was ik al veel bezig met muziek. Ik bracht elke zaterdag en zondag door op mijn slaapkamer, met de radio aan en cassettebandjes in de aanslag om leuke liedjes op te nemen. Vaak haalde ik al vantevoren de Hitkrant zodat ik ongeveer kon inschatten wanneer de leuke liedjes kwamen die ik wilde opnemen. In de zomer van 2012 heb ik een keer gevraagd of mijn vriend, die ook DJ is, mij eens wilde uitleggen hoe de apparatuur werkt. Na een korte uitleg en wat “draaien” kwam ik tot de conclusie dat ik het toch maar lastig vond allemaal. Dat was het dan. Op 24 november 2012 had mijn vriend (die zelf al meer dan 25 jaar als allround DJ op verschillende locaties, feesten en partijen draait) een boeking om te draaien op een 90’s party in een lokale kroeg. Ik zou die avond meegaan, gewoon voor de gezelligheid. Meer dan de uitleg in de zomer en af en toe tijdens een plasbeurtje een keer op play drukken had ik nog niet gedaan. Na een uurtje of twee ging zijn mobieltje, degene die hem zou vervangen op zijn vaste locatie had een ongelukje gehad en kon niet draaien. Hij zei: “ weet je wat, draai jij maar verder ga ik daarachter draaien, dat kun je wel” … Na een kort overleg met de eigenaar was hij weg en stond ik er alleen voor. Ik heb gezweet die avond, dat kan ik je wel vertellen. Ik beheerste de apparatuur nog helemaal niet, en heb zeker weten wel een paar klassieke beginnersfoutjes gemaakt. Voorluisteren met een schuif open, per ongeluk op de startknop van het spelende deck drukken of achteloos een aprés-ski plaatje van slechts één minuut opzetten. Maar aan het einde van de avond bleken mijn bloed, zweet en tranen hun vruchten te hebben afgeworpen. De mensen hadden zich goed geamuseerd, gedanst en meegezongen. Mijn serieuze interesse voor het draaien was geboren. Vanaf dat moment werd ik steeds vaker links en rechts ingezet bij ziekte of wanneer een zaak last minute een DJ nodig had en “de rest” al geboekt was. Ik heb er hele leuke avonden in stampvolle kroegen bij gehad, maar ik heb ook weleens avonden gehad dat ik voor het barpersoneel stond te draaien. Omdat ik er serieus verder mee wilde gaan ben ik alles aan blijven nemen dat op mijn pad kwam. Tot ik op een gegeven moment met carnaval werd gevraagd of ik niet in mijn huidige nachtclub wilde komen draaien. Wederom bij gebrek aan een waarschijnlijk betere DJ, maar dat boeide me niet. Ik zag mijn kans schoon. Ik heb meteen ja gezegd, en er volgden alleen maar positieve reacties. Niet lang daarna ging een vaste DJ weg en werd ik gevraagd of ik vaker wilde komen draaien. Sindsdien draai ik er elke week met veel plezier. Onderscheid wordt er niet gemaakt. Ik voel me gewoon “ one of the guys”.

In de tijd dat ik begon met draaien, was net Beauty and the Beat begonnen. Ik weet dat het vloeken in de kerk is wat ik nu doe, maar zonder Beauty and the Beat was ik nooit in contact gekomen met Mar van Beatsessions. Naast mijn vriend, die me een vuurdoop bezorgde en me hierdoor ernstig met zijn “hobby” heeft besmet, moet ik ook Mar bedanken voor de coaching vanaf een verre zijlijn. Hij heeft toch maar mooi naar mijn eerste mixjes geluisterd, deze geanalyseerd en me tips gegeven waarmee ik verder aan de slag kon.

We zien je vaak als resident van vaste clubs op de flyers. Merk je dat je als vrouwelijke DJ een uitzondering vormt binnen deze resident wereld en zou je dat kunnen verklaren?

Voor zover ik weet ben ik de enige vrouwelijke DJ in onze stad die als resident in een club of café draait. Veel vrouwelijke DJ’s draaien uitsluitend op party’s. Wat dat betreft ben ik misschien inderdaad wel een uitzondering. Waar dat door komt? Ik denk allereerst vanwege het feit dat er gewoonweg niet zoveel vrouwelijke als mannelijke DJ’s zijn. Verder is het gewoon moeilijk als je begint met draaien om überhaupt een kans te krijgen óm te draaien. Wat dat betreft maakt het niet zoveel uit of je man of vrouw bent. Ik denk dat ik het geluk heb gehad dat ik er tussenin gekomen ben door gebruik te maken van de mogelijkheden die op mijn pad kwamen en vervolgens mijn stinkende best te doen. Ik was in het begin vast en zeker technisch helemaal niet goed, ik had nog veel te leren, en ik leer nog elke keer nieuwe dingen bij, maar ik bleek wel feeling te hebben voor wat de mensen op de dansvloer wilden horen. Soms maakt het me niet eens uit wat ik draai. Ik vind het heerlijk als ik mijn ding kan doen, mijn eigen muzieksmaak kan draaien en mensen helemaal uit hun dak gaan, dat is top. Maar als je allround draait gebeurt het geregeld dat je muziek moet draaien die je zelf helemaal niet leuk vindt. Als ik bv. “ Angels” van Robbie Williams draai, de handen de lucht in gaan, aanstekers heen en weer bewegen en iedereen zo hard mee meezingt dat de schuif gewoon omlaag kan, heb ik toch wel altijd even een kippevelmomentje. Ik ben tegenwoordig steeds meer van het allround draaien aan het afstappen en probeer meer een “ eigen stijl” te ontwikkelen. Inmiddels kennen de meeste mensen mij denk ik als iemand die progressive house met een latin-tintje draait. Afhankelijk van de dansvloer gaat het soms wat meer de latin kant op en een andere keer wat meer de progressieve kant op.

Welke producers maken voor jou op dit moment het verschil als het aankomt op de releases die er echt uitspringen?

De producers die qua tracks het beste bij mijn eigen smaak en draaistijl aansluiten zijn er een paar. DJ Rebel, FUNK D, Robert Abigail en natuurlijk Gregor Salto. Sinds een tijdje mag Oliver Heldens, met zijn lekkere diepe sound ook niet ontbreken. Daarnaast ben ik vaak op Soundcloud op zoek naar tracks van minder bekende producers. Ik moet zeggen dat ik daar ook geregeld hele leuke tracks tegenkom. Ik denk dat je jezelf door elke week de Beatport-top-zoveel te downloaden lastig kan onderscheiden van de “anderen”. Door leuke tracks via minder gangbare kanalen te zoeken probeer ik me een beetje te onderscheiden. Natuurlijk hoop ik zelf ooit aan het produceren van eigen tracks toe te komen.

In de weekenden ben je vaak tot de vroege ochtendglorie met je muziekpassie bezig, valt dat te combineren met een vaste baan door de weeks?

Ik doe het, dus te combineren is het zeker. In een normaal weekend ga ik normaal maar één nacht tot ’s ochtends vroeg 06.00 door. Het is niet altijd even makkelijk, maar het ligt ook een beetje aan de avond. Als het leuk is en je zit in een flow, dan vliegt de tijd voorbij. Daarnaast ben ik dan bezig met iets dat ik écht leuk vind om te doen, dus levert het ook weer een ander soort positieve energie op. Ik denk dat niemand het in dit vak lang volhoudt als ‘ie er geen plezier in heeft. Daarvoor is het te zwaar, al denken mensen die het nog nooit geprobeerd hebben dat het “alleen maar feesten is“, terwijl ik het, zeker toen ik net begon, ontzettend vermoeiend vond om maar steeds te bedenken welke plaat ik nu weer zou gaan opzetten (ik spreek nu wel over “ sets” van gemiddeld een uur of zes). Verder is het een kwestie van goed compenseren en dat betekent voor mij inderdaad soms weleens dat ik op zaterdagavond om 21.00 uur naar bed ga. Ik slaap zo min mogelijk lang uit, dat is voor mij de truuk. Als je om 07.00 in bed ligt en doorslaapt tot 14-15.00 ’s middags dan ben je totaal uit je ritme. Wat korter slapen en erna gewoon op tijd naar bed gaan werkt voor mij het beste.

Je schreef afgelopen week een interessant stukje waarbij je met verwondering concludeerde dat men in het zuiden de boekingen vaak als ruildienst ziet. Denk je dat dit streekgebonden is, en hoe kwam je dit zo op het spoor?

Tja, die opmerking over de ruilboekingen ja… De likes van andere DJ’s hierop spraken al boekdelen. Het is niet aan mij om over anderen te oordelen, maar het begon me steeds meer op te vallen dat ik steeds vaker dezelfde line-ups op feestjes zag staan. Ik weet niet of dit streekgebonden is.
Eerlijk gezegd hou ik me niet heel erg bezig met “ het DJ-wereldje”. Concurrentiestrijd is vaak duidelijk voelbaar. Enerzijds heel begrijpelijk, iedereen zou graag zijn of haar brood willen verdienen met draaien, natuurlijk. Anderszijds erg jammer. Vers bloed krijgt daardoor maar zelden de kans om eens ergens tussen te komen. Dat is voor mij als vrouw zijnde niet veel anders. Ook als vrouw zul je je prestaties waar moeten maken achter de decks als je draait, tenzij je toevallig al beroemd bent natuurlijk. Ik denk dat dit “ ruilfenomeen” veel te maken heeft met het feit dat er in het Zuiden gewoonweg niet veel druk bezochte feesten zijn en men probeert op deze manier enerzijds de feesten drukker bezocht te krijgen en anderzijds hopen toch een keer door te breken door maar op zoveel mogelijk plaatsen te draaien en gezien te worden. Of het werkt? Ik weet het niet. Time will tell. Ik doe er niet aan mee op deze manier want mijn moeder zei ooit: “Van ruilen komt huilen”…

Hoe ziet jouw toekomst er uit achter de booth, waar ligt je verdere ambitie en hoe denk je deze te kunnen realiseren?

Ik hoop wel wat verder te komen dan alleen het uiterste Zuiden van Nederland met draaien. Ik kan natuurlijk heel groots gaan dromen, maar ik ben een realist. Alles wat me aanspreekt dat op mijn pad komt neem ik aan, en ik ben inmiddels actiever aan het worden met het zoeken naar gigs die bij mijn “stijl” passen. Daarnaast lijkt het me geweldig als het me zou lukken een eigen sound te creëeren. Ik heb inmiddels wel een aantal produceerprogramma’s aangeschaft, maar er is (nog) niet veel bruikbaars uitgekomen. Ik ben wel voornemens om de komende tijd hier serieus meer tijd in te gaan steken dus wie weet…

Als laatste, voor we gaan luisteren naar je mix. Wat wil je zelf nog kwijt en wanneer mogen we je eens ontvangen tijdens een van onze Beatsessions shows?

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en sta open voor feedback en tips. Ik hoop binnen afzienbare tijd eindelijk een track te maken… Laten we gewoon afspreken dat Beatsessions de primeur krijgt tijdens een liveset!

Manon bedankt voor je tijd, volgend jaar een nieuwe heads-up!

beatsessions.com essential dutch edm platform