review_radio

CDJ2000 Nexus

Eind september kwam Pioneer met een bizar technisch snufje. Namelijk de opvolger van de CDJ-2000. De CDJ-2000 nexus onderscheidt zich door erg close met de Rekordbox software samen te werken, draadloos tracks op smartphones/tablets bereiken en ook is er een sync knop geplaatst die het nog makkelijker moet maken om je tracks in elkaar te mixen.

Je bent nu in staat om via de Rekordbox app op je smartphone/tablet, tracks en playlists te analyseren, voor te bereiden, sorteren etc. Vervolgens kunnen deze tracks draadloos in de CDJ-2000nexus geladen worden door middel van een netwerk wat de speler creëert. Ook is Pioneer DJ Link nu volledig draadloos bij de CDJ-2000nexus. Dit houdt in dat bijvoorbeeld 1 USB-stick draadloos vanuit tot 4 CDJ’s benaderd kan worden.

Een andere nieuwe functie die erg in het oog springt is de aanwezigheid van een sync-button. Deze zorgt ervoor dat je spelers met één druk op de knop naar het master tempo van rekordbox syncen.

Er is een grote lijst van aanpassingen en verbeteringen die het gat tussen draaien met software/met computers en draaien met CDJ’s erg verkleinen.

Zo zijn er nu, zoals bekend uit Traktor, een  waveform display en phase meter te vinden op de CDJ-2000nexus. De waveform maakt het erg makkelijk om in te zien in welk gedeelte van de track je bent, en hoeveel daar gebeurt qua muziek. De phase meter geeft aan in hoeverre je tracks gelijk lopen met het master tempo.

Verder is ook de slip-mode/quantize nieuw op de CDJ-2000nexus. Hierdoor kun je creatief aan de slag gaan met je muziek (scratchen, effecten er in knallen, noem het maar op…), terwijl je track gewoon op de achtergrond door blijft draaien. Je komt dus altijd op het goede stukje weer terug in je track.

Al met al is de draadloze functionaliteit dus een groot veranderpunt in de CDJ-2000nexus ten opzichte van de voorgangers. Het moet ervoor zorgen dat het veel makkelijker is om onderweg tracks voor te bereiden (via smartphone/tablet) en om deze vervolgens in de club te draaien. Ook de functies zoals de sync-knop, de waveform display en de phase meter geven de DJ de kans om zich meer creatief te uiten in plaats van teveel focusen op het beatmixen. Natuurlijk raden wij aan om hier niet lui van te worden door deze functies al het werk te laten doen, maar juist alles zo goed mogelijk te gebruiken voor een mooi creatief eindresultaat.

Een uitgebreide hands-on review van dit stevige staaltje techniek tref je zeer binnenkort op deze site. We delen wel alvast wat geschoten beelden van de demo avond bij Tonecontrol.

beatsessions.com essential dutch edm platform