BNB

Beauty and the beat aflevering 2

De eerste aflevering zorgde voor het nodige commentaar. Terecht of niet, ook wij denken er het zijne van. het BNN programma Beauty and the Beat ontvangt gewoon veel kritiek. Grotendeels mooie dames die door gekkigheid ook niet meer weten waar ze het moeten zoeken, en die twee (misschien drie) pareltjes die wél weten waar ze over praten. Hoe dan ook, het zaakje stinkt aan alle kanten en DJ Decay gaat het vanaf deze week voor ons tot op de bodem uitzoeken. Kritiek is nodig, maar zonder onderbouwing sta je nergens.

We zijn al weer aanbeland bij de tweede episode van Beauty and the beat.
In dit avontuur van BNN gaan ze opzoek naar “de” vrouwelijke dj van 2013. Deze vrouwelijke Armins mogen met elkaar de strijd aangaan voor hun claim of fame. Tot zover de opsomming van het programma in een notendop.

De eerste opdracht was er gelijk een van proporties ,de dames worden uitgedaagd om een track te produceren omdat volgens het programma een dj tegenwoordig niet snel aan de top zal komen als ze er niet naast produceren.

Hier komen wij gelijk al bij mijn eerste heikel punt ,een dj staat los van een producer. Een track produceren is hard werk , waar (en ik spreek uit eigen ervaring) heel veel bloed zweet en tranen in gaat zitten. Dan moet men het nog gaan hebben over het uitvinden van Compressors en het toepassen van de EQ in de track. Vooral met de gemakzucht van sommige dames heb ik erg moeite mee.

Sommige (the Dutch Twin Beatz) noemen het simpelweg ff wat deuntjes maken. (hoezo simpel in Pro Tools) Persoonlijk durf ik zelfs te wedden dat als de dames geen ondersteuning hadden van Motie , er helemaal niets van terecht was gekomen. Waarom gebruiken ze standaard Protools, want Cubase , FL Studio en Abelton zijn toch veel voorkomender? Bovendien hebben alle dames de track binnen 1 dag af (!) Zelfs een doorgewinterde producer heeft zulke momenten maar sporadisch.

Verder op in de aflevering, worden de tracks beoordeelt door het duo the Bassjackers. Die geven naar mijn mening oprecht commentaar, maar kiezen een track uit waar de honden geen brood van willen eten en ik bagatelliseer mijn mening nu ook nog 😀 De beste omschrijving is een vage trance achtige track met Electro invloeden, met vocalen die de dames zelf ingezongen hebben en zelfs voorzien van een vocoder, nog niet interessant klinken. Bovendien zijn alle gemaakte tracks standaard 13 in het dozijn, typerend voor de house anno nu. Een dubstep-achtige bassline afgewisseld met wat complextro onderbrekingen, een break met een paar akkoorden en een niet te moeilijke opbouw.

Nou was een van de opmerkingen dat alles nog al op elkaar leek (wat bij alle grote namen in de house ook zo is) dus wat mij betreft doel geslaagd 😛 Ook een vraag van mijn kant is, dat the bassjackers uiteindelijk niet de dames afkraken, maar de producerkwaliteit van Moti (die bijna alle tracks heeft gemaakt), erg gedurfd heren!

Ook is er een opdracht waarbij gekeken wordt naar de manier hoe de dames zich profileren achter de draaitafels, oftewel hun performance en imago. Natuurlijk is deze opdracht dikke bullshit, natuurlijk een dj met een uitstraling is een pluspunt, maar ik bezoek liever een feest met dj die superstrak draait en een geweldige mixset creëert dan naar een modeshow met een leuk koppie maar met een slechte set. Zo denk ik er over maar de jury niet, die heeft bedacht om de dames te laten optreden bij een studentenfeest, waar ze tien minuten mogen draaien. Verwacht nu geen geweldige setjes, maar meer het niveau van een kinderdisco dj, een carnaval nummer afgewisseld met een top 40 nummer. Wel passend bij de avond, maar als “serieuze Dj” kun je daar je nooit happy bij voelen lijkt mij.

Was er dan niets goed aan deze aflevering , nou die waren er ook wel. We krijgen steeds meer informatie over sommige kandidaten, waarbij er een paar zijn die al op een paar knappe feesten hebben gestaan. Ik zag de Pussy Lounge voorbij komen op de beelden en dat is nooit verkeerd. Jammer genoeg weegt dit niet op tegen de kritiek die ik heb op dit programma. Ik krijg ook echt hoofdpijn van alle roddels en achterklap die de dames onderling hebben. De verwijten zijn niet van de lucht en de jaloezie spat soms echt van het scherm.

De ontmoeting met Ferry Corsten was ook een leuke tussendoortje, maar echt bijdrage heeft het niet geleverd.Ik snap dat de Dj tegenwoordig helemaal “Hot” is in de media, maar wederom een echt realistisch beeld geeft dit programma nog steeds niet.

Maar geniet vooral van dit programma als een satirisch aangezicht op de dj wereld volgens de massamedia…

Decay

soundcloud van Decay

  • polyesta

    Tientallen jaren vrouwenemancipatie en het gaat nog steeds vooral om het uiterlijk bij vrouwen. In Beauty and the beat van BNN wordt zoveel aandacht aan het uiterlijk gegeven. De meeste mannelijke DJs lopen er als zwerver bij. Bij het opleiden van nieuwe vrouwelijke djs wordt er al aan het uiterlijk gewerkt voordat ze de basic DJ skills hebben geleerd. Sexisme in een nieuw jasje. Verder kunnen de meeste dames niet eens fatsoenlijk engels, lijkt mij een handige kwaliteit.

beatsessions.com essential dutch edm platform