COLUMN_AUTIST

Autist

“Shit, het is al 4 uur ‘s nachts! Nog even deze release afluisteren…”

Herkenbaar? Als ik niet goed oplet zit ik als een autist soms 6 uur achter mijn laptop muziek te zoeken. Ik schrik dan vaak van mezelf en begin dan terug te denken aan mijn rondje over de Oude Binnenweg in Rotterdam. Effe langs alle platen zaken en dan blijven hangen bij Basic Beat boven Rotown. Maar ook bij Killa Cutz in Amsterdam als ik in de buurt was. Fijn muziek luisteren en tijdens het afrekenen praten met medeklanten en verkopers over muziek en het DJ’en.

Natuurlijk kan ik bij vrienden terecht die ook draaien. Het is toch niet hetzelfde als in een winkel. Geconcentreerd je plaatjes aan het uit zoeken. Even je hoofd op tillen en er achter komen dat bijvoorbeeld Michel de Hey of Benny Rodrigues naast je staat. Trillend vroeg ik als ik klaar was met platen uit zoeken of ze misschien nog tips hebben betreffend draaien.

Het sociale gedeelte van een DJ is verhuist naar back stage. Met mede DJ’s praten over muziek onder het genot van een biertje (of wat sterkers) wat de venue klaar heeft gezet. Misschien, bij kleinere clubs, dat je DJ’s nog wel in de rookruimte, of buiten tegen komt en daar nog even over muziek kan praten. Maar als beginnende DJ is er niet meer zo iets als een hangplek waar je over je interesses kan praten.

Ik probeer nog wel eens naar een platenzaak te gaan. Het zijn er niet veel meer, maar ze bestaan nog. Ook al koop ik bijna nooit meer wat, het samen zijn met mensen die dezelfde interesses delen is genoeg.

Zo kwam Thatz-it uit het niets op de Zwaanshals in Rotterdam. Een vinyl only winkel met vooral EDM van voor 2000. Iedereen bewonderde het lef van de eigenaar om in deze tijd een platen zaak te beginnen. Een onwijs gezellige vent met heel veel verstand van muziek. Altijd in voor een praatje en dronken vaak dan nog even een biertje na sluitingstijd. Helaas is Thatz-it tegenwoordig vaker dicht dan open en verplaatst zijn winkel naar Discogs.

Heeft de DJ scene geen behoefte aan contact? Je tracks van Beatport kopen, USB stick volgooien en het sociale gebeurt back stage in de club wel? Begrijp me niet verkeerd, ik vind internet geweldig! Nog nooit was het zo makkelijk om muziek te vinden en het niet meer slepen met kilo’s platen. Maar is dit de prijs van het makkelijker vinden van muziek? Geen menselijk contact meer? “Other customers also bought:” in plaats van “Hey, misschien vind je deze dan ook vet!”.

Kan er geen fysieke Beatport winkel komen?

Alt10

 • Yas

  Mee eens! Goed geschreven ook..

 • Michiel Pronk

  Zijn media zoals Twitter, Feestboek en diverse fora waar liefhebbers info over nieuwe releases uitwisselen niet een soort nieuwe hangplek?
  Helaas zitten daar wel bijna altijd stemming makers die proberen de boel te verzieken door altijd negatief te zijn over bepaalde labels bijvoorbeeld.

  Ik voel me een ouwe lul als ik zeg dat je gelijk hebt, maar ik kan niet ontkennen dat die tijd echt leuker was!

 • Renz

  Ja daar zeg je wat. Een platenzaak had een behoorlijk grote sociale waarde, dat wordt gemakshalve wel eens vergeten. Zelf ging ik vroeger naar Midtown en BPM in Zoetermeer. Bij BPM was het altijd een beetje uitkijken want daar werden de platen echt in je handen gedrukt en kreeg je een scheve blik als je niets kocht. Maar bij Midtown was dit precies weer andersom, daar adviseerde men je, of je nu net kwam kijken of al wat langer in het vak zat. We moeten denk ik maar een clubje starten! Heeft beatsessions geen hoofdkantoor met draaitafels en een koffiezetter?

  • Michiel Pronk

   Echt? ik heb andere ervaringen bij BPM, daar lag regelmatig een stapeltje platen klaar waarvan met dacht of wist dat het was voor mij was… ff luisteren die handel en soms met niks en soms met veel de deur uit daar…
   Heb dat overigens niet heel lang volgehouden, dus heb geen zolder vol met platen!
   Freek en Randy waren leuke gasten, maar die jongens van Signum zijn (nog steeds) echt gezellig! Heb goeie herinneringen aan BPM Dance.

 • DJ Ricky da Dragon

  Inderdaad vroeger kreeg je een stapel platen in je handen wat eigenlijk al vanwege de hoge aanmaakosten voor het uitbrengen van een plaat al door een soort goedgekeurd filter was gegaan.Tegenwoordig kan je thuis relaxed op je eigen tijden weliswaar een ‘stapel promo’s ‘ doorluisteren maar nu moet je ipv tussen 100 platen er 10 goeie uit te vissen 1000 korte lowbitrate stukjes van digitale trax doorluisteren en als je dan echt eerlijk bent zit er maar 2 of 3 echt goeie tussen.Dat is naast de gezeliige sfeer in een winkel wat ik mis aan fysiek shoppen.Voordeel is wel dat goede trax nooit uitverkocht zijn en dus voorbehouden aan een ‘elite’ van ons gunt ons waar machtsvertoon en ander getekkel eigenlijk gelukkig tot het verleden behoort!!

beatsessions.com essential dutch edm platform