nieuw_gabber_docu

3Doc over gabbers

Gabber is de enige echte subcultuur die in Nederland is ontstaan en tot ver in het buitenland is doorgedrongen. Van Amerika tot Japan was ‘gabba’ een begrip. Wie waren die gabbers van het eerste uur, met hun lijfspreuk ‘Gabber4Life’?

Deze documentaire laat de opkomst en ondergang van de oorspronkelijke gabbercultuur van de jaren negentig zien, maar vertelt ook wat gabber nu nog altijd betekent. In Gabbers! gaat maker Wim van der Aar dieper in op deze stroming, die een onontkoombare levensstijl was en veel verder gaat dan de muziek alleen. Aan de hand van veel nooit eerder vertoonde beelden, aangevuld met materiaal uit de omroeparchieven en amateurarchief van de gabbers zelf, geeft de documentaire een uniek beeld van de Nederlandse gabbercultuur.

In gabbers! is het weer 1993, de tijd waarin Parkzicht en de Energiehal de belangrijkste plekken voor de harde dansmuziek waren. Door de fascinatie van regisseur Wim van der Aar (De Van Waveren Tapes) voor subculturen, zijn kennis van archief en found footage en zijn eigen beeldtaal, geeft de documentaire een ongewone inkijk in een subcultuur die zelfs nu nog zijn sporen achterlaat.

zaterdag 7 december, 20.50 uur, Nederland 3

Regie: Wim van der Aar
Geproduceerd door Hazazah Pictures, in coproductie met VPRO, met steun van Mediafonds

— bindende kijktip! —

Update:
In Rotterdam is deze documentaire om 22:00 te zien bij Roodkapje met heuse afterparty. Met DJ’s als Distortion RTC (Rotterdam Terror Corps), RUWEDATA (Double Cross/ Lowriders/ Dstruct) en RAVE GUERILLA (Gabberjunkies) beloofd het een leuk feestje te worden. Daarnaast wordt er een expositie over gabbers geopend.

beatsessions.com essential dutch edm platform