overig_videos_gabber

3doc: GABBERS!

Gisteravond stond Nederland 3 even in het teken van de wellicht mooiste hal die Nederland ooit kende, de Energiehal. Met een brede glimlach aan mooie herinneringen aan die tijd, vlogen de minuten dan ook voorbij.

De documentaire wordt gedragen door een perfecte voice-over. Het gevoel van eenheid, het radicale van ‘tegen de massa in gaan’ en als groep fungeren met een dikke middelvinger naar iedereen. Het was een mooie tijd. Opvallende personages zoals Rodney, Coen, Angelique, Dylan en vele anderen stralen van geluk als ze praten over die ene bijzondere sporthal die in Rotterdam tijdens de weekenden het Mekka van de gabber scene vormde.

Toch vernamen wij links en rechts ook wat kritiek, de documentaire zou niet generiek over gabber in Nederland gaan maar zich teveel richten op Rotterdam. Daarbij komt dat de documentaire opent met de strekking dat ‘gabber dood is’. Wat betreft het Rotterdamse sausje over deze vastlegging, dat klopt, maar dat stuk komt nu net weer te weinig aan bod in het boek ‘Mary go Wild’ en vormt hiermee de ideale compensatie, zo vinden wij. Misschien had de titel van de documentaire ‘Hard voor de Hal 2’ moeten zijn. Dat is dan ook de enige kritiek die wij kunnen bedenken.

Dat er daarnaast nog volop nieuwe garde gabbers rondlopen moge duidelijk zijn, ook in het feestaanbod komt niemand daarin wat te kort. Maar of het gevoel van vroeger nog hetzelfde is..

Ga even languit achterover hangen, zet je speakers op standje ‘buren terreur’ en geniet van deze bijzonder mooi vastgelegde TV-parel.

beatsessions.com essential dutch edm platform