nieuws_oldschool_show3

15 YEARS DEFENDERS OF THE FAITH // interview

Oldschool -het moet maar in je hart en nieren zitten! Mar, oprichter van DOTF, trekt op 7 april 2017 een streep onder zijn verhaal dat in een mooi jongensboek past. Vijftien jaar lang lag zijn focus op het publiekelijk maken van ‘vergeten’ oldschool sounds. Ik (Michiel) sprak met Mar over deze laatste DOTF radio reünie.

Om maar met de deur in huis te vallen: hoe, wat, wanneer en met wie?
Ook goedemiddag! Maar gelijk antwoord op je vraag. Op vrijdagavond 7 april starten we rond de klok van 19:00 de laatste DOTF Radio reunion. Hoe? .. nou gewoon in de studio met 2 platenspelers en een mixer haha! Wat betreft ‘wie’, dit doen we met DOTF DJ’s van het eerste uur en met aanvulling van DJ’s die in de loop van de jaren zijn aangehaakt bij het concept van DOTF.

We gaan de show broadcasten per video én audio -stream, daarover later meer.

15 jaar lang DOTF radio, dat gaat niet in de koude kleren zitten. Hoe kijk je terug op die periode?
Oldschool house is voor mij de heilige graal in muziek. Van Detroit techno tot UK breakbeat maar ook hiphouse en acid. Als jochie van 13 luisterde ik die muziek dag in dag uit. Kocht platenspelers en begreep het idee van mixen wel vrij snel. Het was op latere leeftijd mijn wens en droom om die muziek wat meer onder de aandacht te brengen in Nederland, maar wel met een underground sausje: niet te toegankelijk.

15 jaar later kijk ik terug op een periode waarin we ontelbaar veel radioshows hebben gemaakt, records hebben neergezet, talent hebben ontdekt en dat allemaal vanuit een studio op mijn zolder met onbeschrijflijk veel DJ’s die allemaal aansloten door oude ‘vergeten’ muziek te draaien dat we de -DOTF sound- zijn gaan noemen. Net effe anders, net effe een steekje dieper en onbekender. Op een feest kom je doorgaans niet weg door die muziek te draaien, hier kon dat wel. Supermooie tijd!

Los van radiomaker ben je ook feesten gaan organiseren vanuit DOTF, underground feestjes. Vertel daar eens iets over.
Het is eigenlijk net andersom, ik ben ooit begonnen met feestjes geven in 2002. DOTF is ontstaan toen ik het feest ‘Base in your F#ce’ organiseerde. Ik bezocht met wat vrienden club ‘The Q’ in Zwolle. Absurd mooie tent waar ik heel graag wat oldschool techno sounds wilde laten horen. Na wat te hebben gepraat met de eigenaar kreeg ik daar de kans voor. Een half jaar later op de bewuste datum was de tent uitverkocht. Dat smaakte natuurlijk naar meer en zo zijn we ‘on tour’ gegaan aanhakend op bestaande evenementen met een vaak kleinere eigen zaal. Maar ook opzichzelfstaand met ons ‘DOTF B-sides’ concept waarbij de meest onbekende plaatjes werden gedraaid.

Dit laatst genoemde concept was een succesformule, al leverde het niet veel op.Ging je voor het geld? Of voor de undergound?

Commercieel is het nooit geweest, sterker nog ik sloot een lening af om de (paar) betaalde DJ’s te kunnen uitbetalen. Van de 20 DOTF events hebben er 3 wat geld opgeleverd. Onder de streep hebben de feestjes wel veel indruk gemaakt door af te wijken qua format, dat was mijn doel en daar heb ik geen spijt van!

Na 15 jaar stop je er mee, waarom?
Wil je een kort antwoord, of een wat langer antwoord?

Doe maar je lange antwoord..
Ik ben gezegend met een lieve vriendin. Wat ik voorheen deed met DOTF was goed te combineren met werk, vrije tijd had ik als vrijgezel ook meer dan voldoende. Tijden veranderen en zoiets unieks als DOTF blijven voortzetten kost nu eenmaal tijd en inspanning.
Inmiddels ben ik nu met mijn vriendin op zoek naar een huisje en uiteraard komt daar een studio te staan maar niet perse om radio te maken. Wel om muziek te brengen uiteraard!

Daarnaast kenmerkt DOTF zich door samen te werken met de grootste namen uit de scene maar net zo makkelijk door iedereen een kans te geven als het gaat om het draaien van echte oldschool sounds. Wat helaas bij elk concept wat mooi en groot wordt voor komt, is dat het mensen aan trekt die er zelf beter van willen worden, iets waar DOTF nu net niet voor staat. Hoogtepunten zijn uiteraard niets zonder dieptepunten en dus is dat zeker niet de hoofdreden om te stoppen maar het telt wel mee.
Na 15 jaar hebben we het meeste wel gedaan en wordt de uitdrukking “always leave them wanting more” wat meer actueel.

Klinkt als een goed moment om te stoppen! Maar ergens moet het toch ook blijven kriebelen?
Het zal altijd blijven kriebelen, de DOTF crew kan ik zeker weten bellen voor een nieuwe show of een feestje. Maar voor nu is het klaar en over. Daarnaast vier ik mijn 40e verjaardag op 7 april, het valt perfect samen zo.

Wat ga je dan doen in de tijd die je over houdt nu?
Veel te veel! Downhill longboarden, squashen en muziek maken met een maatje. Ik schrijf teksten en samen werken we e.e.a uit. Geen dance/house, gewoon een gitaar en zang. Een ander project zijn mijn draaitafels die na 15 jaar wel eens mogen worden gereviseerd.

Wat verwacht je van de avond en nacht op 7 april?
Een drukke bedoeling en heel veel plezier met de beste geluiden van vroeger. Serieus kijk naar die line-up, dan mag je oprecht zeggen ‘we got ourselves a party!’.

Mar bedankt voor je tijd, nog enige laatste woorden?
Ja, aan een ieder die langskomt op 7 april: schoenen uit haha!

beatsessions.com essential dutch edm platform